Overwatch heroj Mei postala simbol otpora

Ostale igre 9. okt 201922:09 > 22:13
Podeli:
Blizzard

Jedan esport incident je ujedini čitavu gejming zajednicu a u centru dešavanja se našla Mei, popularni Overwatch heroj.

Dan nakon što je Blizzard banovao Hearthstone pro igrača zbog političke parole koju je izjavio tokom prenosa turnira o čemu smo više pisali u ovom tekstu internetom je počelo da kruži sve više propagandnog materijala koji ima cilj da pruži podršku borbi Hong Konga i spreči Blizzard da pod navodnim pritiskom kineskih suvlasnika cenzuriše slobodu govora u svojim takmičenjima.

Svim Reddit forumima koji se bave Blizzard video igrama se vrlo brzo pronela vest o događaju. WoW, Overwatch, Diablo i StarCraft zajednice su se pridružile u osudi kompanje a među morem komentara su se izdvojile ideje kako od heroja popularnih igara treba napraviti simbole onoga za šta se protestanti u Hong Kongu bore, kako bi primorali Kinu da zabrani Blizzardove igre što bi dovelo do velikog pada profita kompanije.

Kao glavnog predstavnika poruke koju šalju odabrali su Mei, poznatu po svom Lunar New Year skinu koji je napravljen za proslavu Kineske nove godine, njene slike sa raznim natpisima i gas maskom su ubrzo preplavile Reddit i društvene mreže, a editovan video sa njom u glavnoj ulozi je skupio preko 100.000 upvote poena.

Mnogi igrači se nisu zadržali na ovakvoj vrsti bojkota već su rešili i da obrišu Hearthstone i druge igre Blizzarda, čak su i sami radnici kompanije održali tihi protest tokom radnog vremena, a poznato gejming lice i HS komentator Brian Kibler je izjavio kako je odlučio da ukoliko Blizzard ne promeni svoj stav neće se pojaviti na završnici BlizzCona niti će komentarisati GrandMaster ligu do daljnjeg.