Kina uvodi vremensko ograničenje maloletnim gejmerima

Ostale igre 6. nov 201920:38 > 20:48
Podeli:
Riot Flickr

Prema izveštaju CNN-a Kina se sprema da sprovede ranije najavljena ograničenja svim igračima video igara ispod 18 godina u sklopu borbe protiv zavisnosti od gejminga.

Naime maloletni igrači neće moći da igraju u periodu od 10 uveče do 8 ujutru, radnim danima će moći da provedu 90 minuta igrajući video igre, a vikendom i tokom praznika tri sata odnosno duplo više.

Kina je danas najbrže rastuće gejming tržište na svetu, video igre su izuzetno popularne u celoj zemlji, zbog čega je vlast odlučila da je neophodno da ih kontroliše kako mladi ne bi provodili previše vremena igrajući se i zanemarujući svoje obaveze.

Ne samo da troše vreme, mladi Kinezi troše i velike svote novca prvenstveno kupujući skinove u video igrama, zbog čega se takođe uvodi i ograničenje na to koliko svako može da potroši para na video igre na mesečnom nivou. Igrači između osam i 16 godina moći će da potroše do 200 juana odnosno 29 dolara mesečno, a oni između 16 i 18 godina duplo više.

I dok se na društvenim mrežama već priča oko toga kako se nova pravila mogu zaobići korišćenjem tuđih podataka, nema sumnje da će novi zakoni uticati na razvoj gejminga i esporta u Kini. Kada je reč o League of Legends kineska liga je za kratko vreme postala možda i najjača na svetu, što je ubrzo donelo i rezultat i prošle godine smo po prvi put videli jedan tim iz LPL lige kako podiže pehar namenjen prvaku sveta. Ograničenje u broju partija koje mladi talenti mogu odigrati dnevno može i te kako uticati na količinu novih zvezda koje će se pojaviti u zemlji u narednih par godina.

Treba napomenuti da iako ova pravila mogu imati negativnog uticaja na esport u Kini, sama država je stala iza elektronskog sporta pogotovo u prethodne dve godine i pomažu ga kako novčano tako i na druge konkretne načine poput priznavanja esporta kao profesije što su uveli prošle godine.