Overwatch i CoD Liga ekskluzivno na Youtube platformi

Ostale igre 25. jan 202011:28 > 11:30
Podeli:
Blizzard

Google i Activision Blizzard su sinoć sklopili dogovor o ekskluzivnim pravima prenosa svih Blizzard esport takmičenja koja uključuju Overwatch i Call of Duty Ligu, kao i Hearthstone turnir.

Već na prvi pogled je jasno kao dan da je ovo jedan od najvećih partnerstva ikada u esportu i da je Twitch sada dobio još jaču konkurenciju. Twitch je do skoro imao potpuni monopol nad striming gejming i esport turnira, ali su u protekloj godini počeli da gube kako strimere tako i esport takmičenja.

Blizzardu je nedavno istekao dvogodišnji ugovor sa Twitchom o prenosu Overwatch Lige koji je bio vredan 80 miliona dolara, a nakon toga oni su rešili da sklope dogovor sa kompanijom Google u kom će obe kompanije imati veliku korist, jer će Google preko Google Clouda obezbediti servere za Blizzardova esport takmičenja.

Za sada nema detalja o tačnom vremenskom periodu ovog partnerstva, sem što je navedeno da je reč o višegodišnjem ugovoru.

Youtube ne samo da će ovim potezom preuzeti primat u nekoliko esport igara, već treba napomenuti da je u godini koja je iza nas po prvi put LoL esport bio gledaniji na Youtube-u nego na Twitch-u.

Podsetimo, i najveće regionalno esport takmičenje Esports Balkan Liga se već nekoliko sezona primarno prati preko Youtube-a, zbog čega možemo zaključiti i da esport fanovima sa ovih prostora nije bilo teško da se priviknu na novu platformu za gledanje elektronskog sporta.

Iz svega ovoga možemo zaključiti da će Twitch morati da preuzme neke konkretne korake kako ne bi izgubili prednost u odnosu na konkurenciju koju su godinama gradili.