Esport među zvaničnim disciplinama na Azijskim igrama 2022

Podeli:
AI 2022

Azijski Olimpijski Komitet je potvrdio da će na 19. Azijskim igrama biti dodato i osam esport naslova kao nove zvanične discipline na kojima će se deliti medalje.

Podsetimo, esport se pojavio na prošlom izdanju Azijskih igara koje su bile održane 2018. godine ali kao egzibiciona disciplina. Tada smo imali prilike da gledamo LoL, PES, StarCraft 2, Hearthstone, Clash Royale i Arena of Valor, ali se pobede nisu računale za ukupan plasman nacija.

Od narednog izdanja koje će se 2022. godine održati u Kini to se menja, a ova novost je najvažnija za igrače iz Južne Koreje koji će ukoliko osvoje zlatnu medalju moći da izbegnu služenje vojnog roka koje je u Koreji još uvek obavezno, a ova vest je posebno bitna za Fakera koji bi prema nekim prognozama već naredne godine mogao da ode u vojsku.

Među osam naslova koje ćemo gledati su LoL, Dota 2, Hearthstone, Street Fighter V, PUBG Mobile (azijska verzija), FIFA, Dream Three Kingdoms 2, Arena of Valor (azijska verzija).

Kvalifikacijama za Azijske igre će upravljati Azijska Esport Federacija (AESF) čije se sedište nalazi u Kong Kongu. Azijske igre će se održati u septembru naredne godine, što ostavlja i više nego dovoljno vremena da se kvalifikacije održe bez ishitrenosti i uz dovoljno vremena da se igrači i timovi spreme za ovaj izuzetno važan istorijski događaj za esport.

Komentari

Vaš komentar