Gastro kutak – Amsterdam

Domaćini 17. jun. 202112:00 > 14:26
Podeli:
Amsterdam
UEFA EURO 2020

Sa pravom me u redakciji prozivaju da sam najješnija i logično, s razlogom sam se najviše obradovala rubrici Gastro kutak u okviru specijala EURO 2020. U Amsterdam sam putovala davne 2002. i mnogi bi rekli da je greh da baš u Amsterdam ideš u trećem osnovne. I malo toga važnog iz Amsterdama se sada sećam, ali hrane...

Da krenemo redom:

BITTERBALLEN – Gorke kuglice (mesna brza hrana)

Male holandske gorke kuglice prave se od mešavine mlevenog mesa, maslaca, čorbe i peršuna, uz začin i muškatni oraščić. To je primer tipične grickalice na amsterdamskim ulicama. Mogu biti i riblje. Bitterball se obično naručuje u barovima kao međuobrok ili se jede na ulici, tokom šetnje i opuštanja. Tradicionalno se služe sa senfom ili nekom drugom vrstom umaka. Naizgled jednostavno i veoma skromno jelo ima dugu istoriju, a naziv gorke kuglice ne odnosi se na ukuc same kuglice već na piće sa kojim se dugo služe. U početku su kuglice nastajale od ostataka mlevenog mesa, veruje se da je njihov autor supruga jednog od vlasnika amsterdamskog bara koja nije želela da ostatak sirovina na kraju svakog dana baci. A onda je ovo nepretenciozno jelo više puta pomoglo holandskim vojnicima i lovcima.

Bitterballen
Shutterstock

HARINGA NA HLEBU – još jedan međuobrok

Logično, pre nego što pređemo na “nešto konkretno”, tu je još jedna grickalica, odnosno zagrevanje za ono što sledi. To je praktično sendvič sa haringom. Uz ribu se dodaje sveži luk i kiseli krastavas, koji se u Amsterdamu prodaje bukvalno iza svakog ugla. S gledišta gastronomije, bela lepinja u kojoj su složeni sastojci nema posebnu kulinarsku vrednost i ne zahteva posebne veštine u kuhinji. Ali za Holanđane nema omiljenije hrane koju mogu da pojedu “s nogu”.

STAMPPOT – obilno glavno jelo

Ovo je pečat holandske kuhinje. To je pire od krompira, koji se obično priprema sa kupusom ili drugim povrćem i služi se sa slanim i jakim umakom. Drugi, meni mnogo draži sastojak stampota je slanina ili još bolje komadi dimljene kobasice, koje tradicionalno vole mnogi narodi Zapadne Evrope. Povrće obično uključuje spanać, luk i šargarepu i endiviju. Tačna istorija pojave ovog jela nije poznata. Međutim, popularnost jela u Amsterdamu ruši rekorde: naručuje se u uličnim kafićima i restoranima, kupuje se u supermarketu. I stampot je veoma dostupan turistima, bez obzira na to koliki džeparac nosite.

Stampott
Shutterstock

 

POFFERTJES – šta je ručak bez dezerta?

Svaka zemlja ima svoju tradiciju pravljenja krofni, pa ni Holandija nije izuzetak. Za razliku od krofni koje poznajemo, poffertjes se pripremaju u posebnom tiganju. Dobije se više sitnijih krofni i služe se uz džemove, jagode, šlag, sirupe. Prodaja krofnica drastično se poveća tokom praznika i festivala i nijedno slavlje, porodično ili šire ne može da prođe bez njih. Naročito tokom zimskog perioda, na ulicama Amsterdama na svakom koraku možete naići na kućice i kioske sa krofnicama.

Poffertjes
Shutterstock

Holandska kuhinja idealna je za dane kada želite da ispratite utakmice Evropskog prvenstva. Između dva termina možete pripremiti i grickalice i glavno jelo, a pred večernji termin i dezert.

Još mnogo gastronomskih predloga iz gradova domaćina Evropskog prvenstva pronađite OVDE.

Gde gledati EURO 2020?

Sve utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu možete da pratite na kanalu Nova S. Gledaoci koji nisu na SBB mreži, takmičenje najboljih evropskih reprezentacija mogu da gledaju bilo gde i preko bilo kog interneta u Srbiji uz specijalni EON TV paket – EON Evropsko

 

Komentari

Vaš komentar