Gastro kutak – Bukurešt

Domaćini 16. jun. 202115:00 > 17. jun. 2021 14:35
Podeli:
Bukurešt
UEFA EURO 2020

Svaki pošteni ljubitelj fudbala koji živi za velika takmičenja zna da nema smisla planirati i držati dijetu tokom tih turnira. Greh je ne pojesti šta god poželiš od 11. juna do 11. jula ove godine. Mada, ako mene pitate, greh je ne pojesti šta god poželiš bilo kada, ali to je druga tema.

U toku je Evropsko prvenstvo, Bukurešt je jedan od 11 gradova domaćina, a UEFA se izborila za prisustvo navijača na tribinama. Dakle, ukoliko ste u nekom od tih gradova, morate tačno znati šta da probate. Na redu je Bukurešt…

Kuhinja naših komšija Rumuna razvijana je pod uticajem turske, mađarske i nemačke kuhinje, ali posebno mesto u njenom tazvoju zauzima i srpska kuhinja, pa su neizbežni čorba, đuveč, musaka. Sve se to upotpuni palačinkama koje su rumunski specijalitet.

Mamaliga
Shutterstock

Mamaliga – glavno jelo ili prilog

To je praktično kačamak od kukuruznog brašna. Jede se kao glavno jelo, kao prilog ili umesto hleba. Mamaliga je nemasno, veoma vlaknasto jelo, bez holesterola. U jelovnicima širom Bukurešta pronaćićete i nešto nalik palenti, koja potiče još iz vremena Rimljana. To je jelo od grubo ili sitno mlevenog kukuruznog žutog ili belog brašna koje se kuva na vodi u obliku kaše i tako se jede.

Meso – obavezan deo obroka

I tu rumunska liči na srpsku kuhinju. Svinjsko meso ili piletina imaju prvenstvo u izboru mesa u Rumuniji i pripremaju se na sve moguće načine. Omiljeni su još i junetina i riba. Rumuni izuzetno vole i proizvode od svinjskog mesa – slaninu, šunku, kotlete i raznovrsne suhomesnate proizvode. Uobičajeni ručak u Rumuniji su kaše, pečenja, kuvana jela od povrća u keramičkoj posudi, salate, turšija. Glavno jele često odlikuje i šarenilo boja.

Tuica – bez toga se ne počinje

Tuica je jaka rakija od šljive, koju širom Rumunije smatraju tradicionalnim alkoholnim pićem, koje sjajno otvara apetit. Ipak, vino zauzima posebno mesto u srcima Rumuna. To je piće koje ima tradiciju dugu skoro tri milenijuma. Rumunska klima i zemljište veoma su pogodni za vinogradarstvo i uzgoj različitih sorti grožđa, pa se u Rumuniji proizvode vina počev od suvih, penušavih do bogatih, aromatičnih i purpurno-crvenih vina. I to nije sve. Rumuni se smatraju jednim od najvećih pivopija u svetu.

Tuica
Shutterstock

Termini utakmica Evropskog prvensta su 15, 18 i 21 čas, a sve pratite na kanalu Nova S. Vreme između mečeva idealno je za pripremu dobre klope dok na Sport klubu 2 pratite studijske emisije posvećene šampionatu Starog kontinenta, sa bogatim analizama i najaktuelnijim informacijama.

Gde gledati EURO 2020?

Sve utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu možete da pratite na kanalu Nova S. Gledaoci koji nisu na SBB mreži, takmičenje najboljih evropskih reprezentacija mogu da gledaju bilo gde i preko bilo kog interneta u Srbiji uz specijalni EON TV paket – EON Evropsko.