Gastro kutak – Glazgov

Domaćini 18. jun 202112:16 > 12:18 0 komentara
Glazgov
UEFA EURO 2020

Malo ko će vam reći da je engleska, pa samim tim i škotska kuhinja preterano inspirativna, ali lokalci će odmah doći sa kontra-argumentom da mladi kuvari unose novine i zanimljive nove ukuse u tradicionalna jela.

Brojne reke i jezera znače da je izbor ribe i specijaliteta te vrste veliki. Skandinavci su dali svoj pečat škostkoj kuhinji, a prste su umešali i Francuzi posebno kada se radi o pecivima.

Doručak je najvažniji obrok

Škotski (engleski) doručak jednostavno morate da probate bar jednom. Jaja, slanina, tortiljice pravljene od pire krompira, pržene pečurke, grilovani paradajz, pasulj, tost sa puterom i crni puding. Crni puding je neka vrsta krvave kobasice, pravi se od svinjske krvi i ovsene kaše, ali moderni kuvari dodaju razne začine i druge sastojke kako bi ga učinili boljim.

Cullen Skink

Posebna vrsta supe koja se pravi od dimljenog bakalara, krompira i luka. U pravim lokalnim restoranima u Glazgovu bakalar će u ovom receptu biti zamenjen specijalnom vrstom ribe specigičnom za grad i reku Klajd.

Glazgov
Shutterstock

Kari

Britanska kolonizacija Indije i trgovina začinima neprimetno su uvukli kari u svakodnevnu ishranu ljudi i u Škotskoj i tako je već stotinama godina. Začinjena i ljuta jela su među najpopularnijim u Glazgovu, možete ih naći i u najelitnijim restoranima ali i u malim barovima koji prave hranu „za poneti“. Ako ste ljubitelj ove vrste hrane Mother India je mesto za vas. Restoran koji može da se pohvali brojnim nagradama, ali i originalnim miksevima ukusa, začina i svežih sastojaka prijatno će obradovati svakog ljubitelja pikantne hrane.

Pita do pite

Škoti su generalno poznati po mesnim pitama, ali tokom godina varijacije na temu su sve brojnije. Škoti će vam reći da je to brza hrana, ali nikada ih se neće odreći. Postoje zapisi o tome da je mesna pita pravljena u Škotskoj još pre 500 godina. Tradicionalno, mesne pite se prave od jeftinog mesa umotanog u testo. Nekada je to bila hrana za radnike, sada je u brojnim izmenjenim oblicima ima u svakom restoranu.

Glazgov
Shutterstock

Losos

Svuda u svetu možete da kupite lososa uvezenog iz Škotske. Hladne vode donele su Škotskoj priliku da preplavi svetske prodavnice i kuhinje kvalitetnim lososom. Stotine godina pripreme svežeg lososa u Glazgovu znače da ćete ga ovde dobiti spremljenog na najbolji mogući način. Uz karfiol, majonez sa đumbirom i pomfrit. Uz domaći hleb. Ko bi odoleo?

I za kraj – Haggis

Najpoznatije škotsko tradicionalno jelo za neke je odbojno, ali ako je spremljeno na pravi način postaje pravi specijalitet. Podsetiće vas na nešto što se sprema i u vašoj kuhinji. Hagis se pravi od mlevenih iznutrica (ovčetina, svinjetina ili junetina, po izboru), uz dodatak loja, luka, ovsene kaše, i raznih začina. Kuva se na poseban način u mešini životinje čije se meso koristi. Jasno je da zvuči malo odbojno, ali zapravo nije tako. Moderni restorani menjaju recept svako po svojim idejama, ali ima i onih koji koriste istu recepturu još od prošlog veka.

Glazgov
Shutterstock

Piti ili (ne)piti

Od brojnih specifičnih pića koje možete da konzumirate u Škotskoj, izabrali smo pet koja su specifična za ovu zemlju.

Šta biste drugo prvo probali u Škotskoj, ako ne viski? I niko u ovoj zemlji neće mariti kako ste piće nazvali dok god ga pijete. I dok god imate dovoljnu toleranciju na alkohol da možete da podnesete da pijete viski, piće sa 40 odsto alkohola. Tražite bar u kome služe proverene vrste – Ailsa Bay, Annandale, Auchentoshan, Bladnoch and Glenkinchine. Uzmite i za poneti.

Svaki barmen preporučiće vam i ‘Iron Brew’ (Irn-Bru) koje Škoti doživljavaju kao ‘drugo nacionalno piće’, odmah uz viski. Piće koje je nastalo u severnom Lanarkšinu, u Vestfildu više se ne proizvodi jer je fakbrika zatvorena 2011, ali i dalje može da se nađe. Za pivopije će posebno iskustvo biti i poznato pivo iz Glazgova – Tenants.

Ukus divlje strane Škotske najbolje ćete upoznati uz ‘The Botanist’, džin koji se može pronaći u 12 različitih vrsta. Čist sa ledom ili u kombinaciji sa tonikom, pa kako volite.

Drambuie je jedan od najpoznatijih škotskih likera, mešavina je starog viskija sa lokalnim medom i začinima. Rashlađen uz led ili u varijanti poznatoj kao skraćeno piće ‘rusty nail’ ili ipak kao ‘Dark Matter Spiced Rum’ u kombinaciji sa rumom koji se dodaje u proizvodnji. Jako začinjen biberom, đumbirom i cimetom uz pintu piva od đumbira…

Glazgov
Shutterstock

I za kraj slatkiši

Uz sladoled od viskija (a kako drugačije), sigurno će vas negde ponuditi Tunok čajnim kolačima. Na njih Škoti gledaju kao na nacionalno blago i najčešće ih služe uz kafu ili čaj. Podsećaju na naš Mančmelou, na začinjenom testu je mekana pena od belanaca skuvana u mleku pa prelivena čokoladom. Po istoj recepturi Tunok čajni kolačići se prave od 1956.

Gde gledati EURO 2020? 

Sve utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu možete da pratite na kanalu Nova S. Gledaoci koji nisu na SBB mreži, takmičenje najboljih evropskih reprezentacija mogu da gledaju bilo gde i preko bilo kog interneta u Srbiji uz specijalni EON TV paket – EON Evropsko. (PROMO)

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!