Kopenhagen: Grad skupog i kvalitetnog života

Domaćini 11. jun. 202110:45 > 14. jun. 2021 16:08
Podeli:
Sport Klub

U našoj rubrici predstavićemo vam gradove u kojima će se održati mečevi Evropskog prvenstva u fudbalu. Jedan od njih je i Kopenhagen u kome će se igrati utakmice grupe B.

O gradu

Kopenhagen (dan. København, u maternjem izgovoru Kobenhavn) je glavni i najveći grad Danske. Savremeni naziv je iskvaren oblik starog imena Købmandshavn koje znači „trgovačka luka“. Prostire se na površini od 526 km². U samom gradu živi oko 542 hiljade stanovnika, a na širem području oko 1,2 miliona.

Već godinama važi za jedan od gradova sa najkvalitetnijim životom. Istovremeno, to je jedan od najskupljih gradova na svetu.

Svemu tome je doprineo izuzetno povoljan geografski položaj. Grad se nalazi na najužem moreuzu Oresund, koji odvaja Kategat i Skagerak, odnosno Baltičko i Severno more. Na taj način Kopenhagen se nalazi na sponi srednje i severne Evrope (Skandinavije).

Kopenhagen se nalazi na istočnoj obali velikog danskog ostrva Sjeland, na mestu gde ono najbliže približava skandinavskom poluostrvu. Manji deo grada nalazi se na ostrvu Amager, koje je od Sjelanda razdvojeno Velikim kanalom. Nadmorska visina grada je izuzetno niska i kreće se od 0 do 30 m.

Kopenhagen je „privredno srce“ Danske. Grad je i danas velika luka, a poslednjih decenijama posebno su se razvile delatnosti iz oblasti poslovanja, trgovine i usluga. Sve važnije svetske kompanije imaju svoje ispostave ili poslovnice u Kopenhagenu.

Sport Klub

Znamenitosti grada

Kopenhagen ima dobro očuvano staro gradsko jezgro sa prepoznatljivim „skandinavskim duhom“ (jednostavne fasade u živim bojama, kanali, gotske crkve i sl.). Grad poseduje i jednu od najvećih pešačkih zona, koja je istovremeno i najstarija na svetu, pa je ponos grada.

Okrugli toranj predstavlja jednu od glavnih turističkih znamenitosti Kopenhagena. Ona se nalazi u samom središtu grada. Zajedno sa njim je građena i Crkva svete Trojice. Državna skupština je bio nekadašnji dvor danskih kraljeva, a u današnje vreme je sedište zakonodavstva i ministarstva spoljnih poslova. Monumentalna zgrada berze se nalazi na obali kanala Fredericsholm. Odlikuje je šiljati vrh spiralnog oblika, kojeg čine četiri upletena zmajeva repa.

Fudbal u gradu

Dva najpopularnija fudbalska kluba su Kopenhagen, koji je nastao 1992. godine spajanjem dva lokalna kluba, i Brendbi, klub sa zapadne periferije. Ova dva kluba su najveći rivali u danskom fudbalskom prvenstvu, a njihov derbi se naziva „New Firm“. Ovaj derbi ima veliki značaj za navijače koji su prema svom statusu birali za koga će navijati. Dok obično građanstvo navija za Kopenhagen, pripadnici više klase, koji žive na periferiji, navijaju za Brendbi.

FK Kopenhagen

Nacionalne titule: 13

Kup Danske: 8

Danski Liga Kup: 1

Danski Superkup: 1

FK Brendbi, klub iz istoimenog dela grada, zapadne periferije Kopenhagena.

Nacionalne titule: 10

Kup Danske: 7

Sport Klub

 

Stadion

Parken Stadion, poznat i kao samo Parken ili Telia Parken je dom fudbalera Kopenhagena. Gradio se od 1990. do 1992. godine na mestu nekadašnjeg Nacionalnog stadiona Danske. Ima pokretni krov na fudbalskim utakmicama kapacitete od  38.065 sedećih mesta, dok za potrebe muzičkih koncerata, kada se sklone stolice može da stane preko 55.000 ljudi. U sklopu Parkena se nalazi i odličan restoran sa tri Mišelinove zvezdice. Iako je postojala želja da se klub prijavi za domaćinstvo finala Lige šampiona, to se nije desilo jer stadion ne ispunjava jedan od glavnih uslova, a to je kapacitet od najmanje 50.000 sedećih mesta.

Na Parkenu će se igrati sledeći mečevi:

12. juna Danska – Finska

17. juna Danska – Belgija

21. juna Danska – Rusija

Poznate ličnosti

Kopenhagen se ne može pohvaliti baš obiljem svetski poznatih ličnosti. Uglavnom su to glumci, muzičari, sportisti i modeli koji su poznati na području Danske i okolnih zemalja, uz par izuzetaka. Jedan od njih je i Lars Urlih. Reč je o bubnjaru i jednom od osnivača grupe Metalika. Holivudski glumas Mads Mikelsen, koji je poznat po ulogama u filmovima „Kralj Artur“ i „Kazino Rojal“ takođe je rođen u Kopenhagenu. Kraljica Danske Margareta Druga i njen sin krunisani princ Federik takođe su rođeni u ovom gradu.

Slavni fudbaleri

Golman Lestera i reprezentacije Danske Peter Šmajhel rođen je u Kopenhagenu.

Niklas Bentner, široj javnosti najpoznatiji kao igrač Arsenala za koji je nastupao od 2005 do 2014. godine. Posle londonskog kluba usledilo je nekoliko fudbalskih angažmana, a nedavno je saopštio da je odlučio da se penzioniše.

Gde gledati EURO 2020?

Sve utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu možete da pratite na kanalu Nova S. Gledaoci koji nisu na SBB mreži, takmičenje najboljih evropskih reprezentacija mogu da gledaju bilo gde i preko bilo kog interneta u Srbiji uz specijalni EON TV paket – EON Evropsko. (PROMO)

Komentari

Vaš komentar