“Mali Pariz”, Avenija pobede i nacionalni stadion

Domaćini 12. jun. 202110:00 > 14. jun. 2021 15:11
Podeli:
Bukurešt
UEFA EURO 2020

Drakula, jezivi mitovi, veličanstvena arhitektura, Steaua, Čaušesku, Transilvanija, dunavska moruna... Sve to je Rumunija. A ovog leta centar fudbalskog sveta biće u Bukureštu, industrijskom, kulturnom i trgovinskom centru Rumunije.

“Mali Pariz” ili “Pariz Istoka” je šesti grad po veličini u Evropskoj uniji, ako se gledaju upravne granice samog grada.

Četiri teorije o imenu

Postoji nekoliko teorija o tome kako je Bukurešt dobio ime. Prema jednoj od njih grad nosi ime po osnivači, koji se zvao Bukur, a bio je, ponovo prema različitim teorijama, pastir, princ, lovac, ribar ili odmetnik. Jedan od najslavnijih osmanskih putopisaca Evlija Čelebija, zabeležio je da je Bukurešt dobio ime po izvesnom Abu Karišu, iz plemena Bani Kureiš. Treća teorija potiče iz 18. veka, od švajcarskog putnika Franca Šulcera, prema kojem naziv potiče od reči bucurie, koja na rumunskom jeziku znači sreća, zadovoljstvo. Pretpostavlja se da je poreklo reči iz dačkog jezika. Još jedna teorija datira iz 19. veka, iz knjige štampane u Beču, u kojoj je zabeleženo da naziv Bukurešt potiče od bukovih šuma.

Bukurešt
UEFA EURO 2020

Šta morate obići u Bukureštu?

Kuća slobodne štampe – nalazi se na ulazu u Bukurešt i izgrađena je 1956. godine. U ovom grandioznom zdanju nalaze se novinske agencije.

Trijumfalna kapija (na rumunski način) – podignuta je u čast svima onima koji su se borili u Prvom svetskom ratu. Izgrađena je prvo od drveta 1922. godine, a 1936. rekonstruisana je u granitu. Možete se popeti na vrh kapije, odakle se vidi panorama čitavog grada.

Calea Vistorei (Avenija pobede) – jedna od najlepših i najstarijih ulica u Bukureštu jeste Calea Vistorei ili Avenija pobede. Izgrađena je 1692. godine, a danas je najmodernija i najekskluzivnija ulica u gradu.

Kantakuzinova palata – izgrađena u francuskom eklektičkom stilu, između 1898. i 1900. na zahtev tadašnjeg premijera Grigorija Kantakuzina. U njoj se danas nalazi muzej Žorž Enesku.

Vojni klub – zgrada u neoklasičnom stilu. Projektovao ju j epoznati rumunski arhitekta Dimitrije Majmaroju. Vojni klub je podignut 1912. godine i služio je potrebama rumunske vojske, od kulturnih, pa do obrazovnih programa.

Palata parlamenta ili Narodna palata – najveća poslovna zgrada na svetu posle Pentagona i treća najveća po obimu. Impozantno zdanje je delo komunističke epohe. Na zgradi je radilo 700 arhitekata i 20.000 radnika. Ima 12 spratova i 1100 soba. Ispod zemlje ima još četiri nivoa, kao i nuklearni bunker. I unutrašnjost i spoljašnjost zgrade jednako su impresivne. Enterijer je prepun luksuznih kristalnih lustera, mozaika, pozlate, mermera. Danas je Palata parlamenta sedište Skupštine, međunarodnih sastanaka i konferencija.

Bukurešt
UEFA EURO 2020

Fudbalska groznica

Bukurešt je i grad fudbala, dom prvog istočnoevropskog prvaka Evrope – Steaue, nekadašnjeg vojnog kluba, koji više ne postoji pod tim imenom. Vojska je tražila mnogo novca, pa se sada zove FCSB. Novi nacionalni stadion zvanično je otvoren 6. septembra 2011. godine, utakmicom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između Rumunije i Francuske (0:0). Stadion je izgrađen na mestu bivšeg Nacionalnog stadiona, koji je tu nikao još 1953. godine, više od pola veka je odolevao burnim vremenima, da bi 2007. godine bio srušen, kako bi se tu sagradila elitna arena četvrte kategorije UEFA. Stadion može da primi 55.600 gledalaca, ima pokretni krov koji može da se zatvori/otvori za samo 15 mintua. Fudbaleri Severne Makedonije će na tom stadionu odigrati dve utakmice, a uz onaj Olimpijski u Bakuu, to je jedini stadion na kome neće igrati domaća reprezentacija, pošto se Rumunija nije kvalifikovala na šampionat Starog kontinenta.

Austrija i Severna Makedonija igraju 13. juna od 18 sati, 17. se sastaju Ukrajina i Severna Makedonija od 15 časova, a zatim Ukrajina i Austrija, 21. juna od 18 sati.

Meč osmine finala na programu je 28. juna od 21 sat.

Utakmice Evropskog prvenstva pratite ekskluzivno na kanalima United Media.

Gde gledati EURO 2020?

Sve utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu možete da pratite na kanalu Nova S. Gledaoci koji nisu na SBB mreži, takmičenje najboljih evropskih reprezentacija mogu da gledaju bilo gde i preko bilo kog interneta u Srbiji uz specijalni EON TV paket – EON Evropsko.  (PROMO)

 

Komentari

Vaš komentar