Nemci

EURO mog detinjstva 25. jun 202111:003 komentara
fudbalska reprezentacija Nemačke 1976.
Guliverimage

Prvo sećanje na neki veliki fudbalski događaj je završnica Kupa evropskih nacija u Jugoslaviji 1976. godine. Još uvek mi način takmičenja nije bio jasan, ali sam shvatao da Jugoslavija i Zapadna Nemačka igraju neku važnu utakmicu o kojoj se danima pričalo.

U to vreme, u Jugoslaviji smo mrzeli Nemce, ali onako, zdravo, a ne patološki. I tada mi je to izgledalo čudno. Na letovanjima na Jadranu bilo je mnogo više automobila sa nalepnicom „D“ nego „YU“ i uglavnom su njihovi automobili bili bolji od naših.

EURO mog detinjstva

Nemci su mi tada izgledali normalno, malo svetlije puti i mnogo crveniji, ako su više od dva dana na moru. Čudno mi je bilo što sam više puta video da mladi Nemci, momak i devojka, zajedno piju jednu flašicu koka-kole, a roditelji su mi objašnjavali da oni vole da štede.

Mi, tada u Jugoslaviji nismo štedeli. Imali smo sve najbolje… I predsednika, pionire, plodne oranice, najlepše more, planine i reke, društveni i socijalni sistem, fabrike… I u tom prvom poluvremenu polufinala igrali smo mnogo bolji fudbal od Nemaca.

Dobro se i bez Jutjuba sećam golova Danila Popivode i Dragana Džajića i radosti, sreće i euforije. I dobro se sećam da su Nemci posle nekako izjednačili i da više nije bilo euforije. I posle kada je Diter Miler dao sva tri gola i kada su pobedili 4:2, onda su ćaletovi prijatelji pričali da to nije onaj Miler, nego neki drugi…

I sećam se tuge dan posle utakmice na vikendici na Dunavu. I tišine. I priče samo o utakmici, ali tiho, kao da je neko umro. I svi se slažu da smo bili dobri, ali Nemci…

Što se njih tiče, Nemaca – sada ih ima puno sa prostora Jugoslavije, ali i Turske, Afrike, Azije. Nisu im više baš svi fudbaleri plavi, ali i oni koji nisu, na terenu se ne razlikuju od onih koji jesu i u fudbalu im ne ide loše. A i nama je dobro, baš dobro. Ne mislim na fudbal. Doduše nemamo više samo jedno more, nego više njih, mada nijedno nije onako „naše“.

I dalje imamo najlepše reke i planine, ako ih slučajno nismo zatrpali đubretom, gov**** i hemikalijama. Da su bar Nemci… Kažu da opet imamo najboljeg predsednika, a tek rast BDP-a plus 5! A ako damo da neko malo više koristi hemikalije u našoj zemlji, imaćemo litijum i leteće automobile. Ili baterije za električne automobile, već mi se pomešalo… A onda će nam budžet porasti za 200 hiljada, miliona milijardi.

A vi Nemci, štedite i dalje…

Gde gledati EURO 2020?

Sve utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu možete da pratite na kanalu Nova S. Gledaoci koji nisu na SBB mreži, takmičenje najboljih evropskih reprezentacija mogu da gledaju bilo gde i preko bilo kog interneta u Srbiji uz specijalni EON TV paket – EON Evropsko. (PROMO)

 

Komentari

Vaš komentar