Volej iz snova Marka Van Bastena

EURO mog detinjstva 18. jun. 202111:001 komentar
Podeli:
Action Images / Juha Tamminen

Leto 1988. godine. Terasa hotela u Orebiću. Malo mesto na moru. Nekad Jugoslavija, sada Hrvatska. Plavušan od devet godina prikovan za televizor. Ne trepće. Holandija igra protiv Engleske. Igrač sa brojem 12 okrenut leđima u narandžastom dresu prima loptu levom nogom u šesnaeastercu belih. Munjevit okret, dva dodira desnom i onda šut levicom pored golmana.

Gol za Nizozemsku. Kakva magija Marka van Bastena!“, drao se komentator.

Marko Van Basten. Odmah je ušlo u uši. Neke ljudi zapamtiš zbog neobičnog imidža, neke zbog načina igre, neke jednostavno zbog imena. Kada si klinac, nekako je ova treća opcija najrealnija. Bilo je u holandskom timu još njih na Van: Brukelen, Tigelen, Erle, ali nijedan nije tako dobro zvučao kao Van Basten.

Jedan gol je promenio sve. Od neutralnog posmatrača, Holandija je dobila vatrenog navijača. Zbog Marka Van Bastena. Sve je postalo blisko. Gulit sa svojim perlicama, narandžasti dresovi, crveno – belo –plava zastava. Kada je okreneš, dobiješ tadašnju našu. Bez petokrake.

Do kraja meča, Van Basten je razorio Engleze. Jedan gol levom, jedan desnom iz voleja. Za het-trik i pobedu 3:1.

Ništa neće značiti Nizozemskoj briljantna partija Marka Van Bastena i pobjeda protiv Engleske. Moraju u poslednjem kolu da pobjede Irsku ako hoće u polufinale“ zaključio je prenos komentator.

Suviše komplikovano za devetogodišnjaka. Otac je taj koji treba to da razmrsi.

Kako da ispadnu ako ne pobede. Zar ovo nije dovoljno?

Nije. U prvom kolu su izgubili od Sovjetskog saveza. Sada Sovjeti i Irci imaju po tri boda, Holandija dva. Samo ih pobeda protiv Iraca vodi dalje“, stiže odgovor.

Trk sa terase je bio munjevit. Sa loptom ispod miške. Do obližnjeg terenčeta. Usledilo je stotinu udaraca ka golu. I svaki pogodak se proslavio sa visoko podignutom rukom uz obavezno.

Markooooo Vaaaaan Basten“.

Piksi, neprikosnoveni idol, pao je tih dana u zapećak. Kupanje, igranje, sve je bilo u službi iščekivanja meča sa Irskom. I novih golova holandskog broja 12.

Ako je mogao Englezima tri, daće toj Irskoj pet“.

Naivno razmišljanje. Muka je bila. Bližio se kraj. 0:0. Od Van Bastena ni traga ni glasa. I kada je delovalo da je romansa sa „narandžastima“ završena, pojavio se rezervista Vim Kift. Nekako je zakačio loptu glavom i sa čudnim efeom, završila je u mreži.

Zgoditak koji vodi Nizozemsku među četiri najbolja tima“, govorio je glas iz televizora.

Goooooool“ urlao je dečak sa druge strane ekrana trčeći između stolova, praćen smehom gostiju hotela.

Preživela je ljubav. Zakazano polufinale sa Zapadnom Nemačkom. Domaćinom prvenstva.

To im je kraj. Niko ne može sa Nemcima. Niko. Nemoj samo da cmizdriš kad izgube. Znam te dobro“, roditelj je pokušavao da obuzda euforiju.

Bongarts/Getty Images

Ali nije Marko dao da dete plače. Prvo penal nad njim za 1:1, a onda dva minuta pre kraja utakmice u padu postiže pogodak. Za rušenje nepobedivih Nemaca. Za finale. Što je najvažnije, za sreću do neba vernog navijača u Orebiću.

Poslednja prepreka bio je Sovjetski Savez. Na plaži se čitala „Ekspres Politika“. Mala glava preko ramena odraslih, hvatala je naslove. Pisalo se o velikom finalu. Sa jedne strane Rinat Dasajev, nesavladivi Rus, sa druge Marko Van Basten, najbolji strelac šampionata.

Kakav gol Marka Van Bastena. Ponovo je nemoćan Dasajev“, urlao je plavušan, dok je nemilosrdno pogađao mrežu ispred koje je stajao od njega za glavu manji sedmogodišnjak. Sve misli su bile u Nemačkoj. Čitav svet su bili fudbal i Marko Van Basten.

Na dan finala, terasa puna ko šibica. Deca naravno ispred televizora, sede na podu u prvom redu. Posle desetak minuta, rasipaju se. Žmurka, jurnjava su zanimljiviji od momaka u narandžastim i belim dresovima. Samo je plavušan tu. Ušao je skoro u televizor. Bliže ne može. Čekao je, čekao i dočekao. Ušla je iza leđa Dasajeva.

Action Images

Strašan udarac glavom Gulita!“, dopiralo je iz magične kutije.

Stadion sav u narandžastom je eksplodirao. Radovao se i klinac.

Kako mu je dobro dodao Van Basten!“ objašnjavao je ocu u transu.

Tako je i poluvreme završeno. Počelo je i drugo. I onda se desilo to. Slika jasna kao da se sada odigrava. Holandski broj osam je povukao loptu. Poslao centaršut u šesnaesterac Rusa. Letela je celu večnost. Skoro na gol aut liniji do nje je došao Van Basten. Uhvatio je volej i iz mrtvog ugla lobovao Dasajeva.

Goooooooool! Markooooooo Vaaan Basten“

Dasajev je u čudu gledao u loptu u mreži. Ništa mu nije bilo jasno. Igrači u narandžastom su jurili svoju 12-cu po terenu. Selektor Holandije, stari gospodin Mihels se držao za glavu u neverici. Terasa u Orebiću je spontano počela da aplaudira. Plavušan je otvorenih usta gledao usporeni snimak.

Pet golova na četiri utakmice. Marko Van Basten je apsolutni heroj Nizozemske i šampionata“, govorio je komentator.

Više nije moralo ni da se igra. Sve što je trebalo da se dogodi, dogodilo se. Rusi su promašili penal, ostalo je do kraja 2:0. Holanđani su skakali na sa peharom. Skakao je i plavušan. Kao da je Jugoslavija osvojila.

„Držao“ je klinca Marko Van Basten celo leto. Piksi se postepeno vraćao na tron. Jugoslavija je ipak bila draža od Holandije. Samo je strast prema fudbalu bila ista.

Kosa je potamnela. Oči plavušana postale su vremenom oči odraslog čoveka. Videle su posle leta 1988. godine i Orebića mnoga evropska prvenstva. Strašne pogotke. Velike igrače. Ali nikada lepši gol od voleja koji je pogodio Holanđanin sa brojem 12. I nikada boljeg evropskog špica od Marka Van Bastena.

Gde gledati EURO 2020? 

Sve utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu možete da pratite na kanalu Nova S. Gledaoci koji nisu na SBB mreži, takmičenje najboljih evropskih reprezentacija mogu da gledaju bilo gde i preko bilo kog interneta u Srbiji uz specijalni EON TV paket – EON Evropsko. (PROMO)

 

 

Komentari

Vaš komentar