Zlatni gol i Oliver Birhof

EURO mog detinjstva 23. jun. 202111:004 komentara
Podeli:
Oliver Birhof, fudbalska reprezentacija Nemačke 1996.
Bongarts/Getty Images

Kroz maglu se sećam Evropskih šampionata iz 1988. i 1992. godine, ali prvi EURO koji je ostao u sećanju do detalja je čuveni iz 1996. i ujedno jedini koji je rešen zlatnim golom.

Svaki put pred veliko takmičenje, još od 1988.godine, euforija bi u kući Jovanovića kretala negde početakom marta kada bi se kupio album, a ista stvar bila je i te 96. Stariji brat i otac su me „navukli“ na sličice i na sve vezano za sport, a u dvorištu škole se od marta pričalo o favoritima, najboljim igračima, svako je hteo da bude Širer, Stoičkov, Đorkaef, Zidan, Sedorf, a meni su nekako Nemci vazda bili dragi pa je moj favorit bio Jirgen Klinsman. Nije se dopadalo najstarijim članovima porodice, uz doduše više nego opravdane razloge, uz raznorazne rečenice su pokušavali da mi objasne da to ne treba da radim…

EURO

Ali ovo je sport i nikada nisu uspeli. A nisu to uspeli ni dve godine pre Eura ni Hristo Stoičkov i Jordan Lečkov sa ona dva gola za tri minuta u četvrtfinalu Mundijala, kada sam mislio da me neko ozbiljno zeza.

Elem, da se vratim na Euro 96. S obzirom da se igralo u Engleskoj, favoriti su između ostalih bili i domaćini. Predvođeni Širerom, Gaskojnom, Platom, Šeringemom, Insom, Mekmanamanom i ostalima zaista su delovali kao ekipa koja je spremna da dođe do trofeja. Italijani su kao i uvek bili jedni od kandidata za najviši plasman, ali ekipa sa Maldinijem, Kostakurtom, Ravanelijem, Donadonijem i ostalima na kraju nije ni prošla grupu. U to vreme, da reprezentacija iz najjače lige u Evropi ne uspe da prođe grupu bila je senzacija. Ali u A za to su bili zaslužni Česi i Nemci. U grupi G su se pored ove tri selekcije nalazili i Rusi.

Nemci su izgledali odlično u prva dva meča, nisu primili ni gol u grupi, a verovatno se većina starijih seća ludog poslednjeg kola. Nemci igraju 0:0 sa Italijanima, Česi posle poluvremena vode 2:0 u duelu sa Rusijom, koja je već ispala… Ali Rusi prave preokret u drugih 45 minuta i stižu do 3:2 golom Beščasnika i deluje da šalju Italijane u četvrtfinale, ali… Vladimir Šmicer za 3:3 i plasman Češke u nokaut fazu. Gledao sam mnogo godina kasnije emisiju u kojoj Šmicer priča o tom golu i koliko mu je značio u karijeri.

Fudbalska reprezentacija Nemačke 1996.
Mark Sandten/Bongarts/Getty Images

Ta luda ekipa Češke sa Nedvedom, Poborskim, Šmicerom, Bergerom, Bejblom, Kukom i Novotnim je izgledala savršeno. Pobrali su simpatije apsolutno svih lju itelja fudbala, a one navijački neopredeljene naterali da navijaju za njih. Tako su došli do četvrtfinala, a onda je Karel Poborski psotigao jedan od najlepših golova na prvenstvima Starog kontinenta kada je lobovao Baiju za plasman među četiri najbolja. Koliko smo samo puta nakon tog loba pokušavali to da uradimo u dvorištu škole… Ne može da se izbroji. A šutirali smo redovno i penale, drugara kome su počeli da rastu oni dečiji brkovi smo stavljali na gol, razlog je evidentan i zove se Dejvid Simen. A penale smo gledali na dva meča četvrtfinala, Simen je odveo Engleze dalje, a Lama Francuze pošto je odbranio penal Sedorfu.

Penale smo nastavili da šutiramo u dvorištu i pre i posle polufinala, jer su oba meča bila okončana na taj način. Nemci su bili bolji od Engleza, koji i dalje pamte promašaj Sautgejta (ko ga ne pamti), a Česi su prošli Francuze zbog promašaja Pedrosa.

Na Vembliju je igrano finale, verovatno je 95% mojih drugara iz detinjstva navijalo za Češku, kao i svi ukućani, i sećam se koliko su se radovali golu Bergera. I veći deo Vembija se radovao tom golu, jer su naravno Englezi mrzeli Nemce… Ali onda sledi ključni 69. minut kada Berti Fogts podiže sa klupe Olivera Birhofa i uvodi ga umesto Memeta Šola. Četiri minuta kasnije slobodan udarac, Cige centrira, ja jedini skačem u kući, a Birhof glavom šalje loptu u mrežu pošto je pobegao Kadlecu (za ovo kome je pobegao sam morao da se poslužim internetom, znam da ga neko nije ispratio, ali ne i ko). A u produžetcima nesrećni Kouba i još jednom Oliver Birhof, za kog nije znalo mnogo ljudi pre ovog turnira. Zlatni gol u 95. minutu.

Jedini Euro koji je završen na ovaj način… Česi nisu imali priliku da jure zaostatak, a ja sam mesecima nakon toga pokušavao da poboljšam igru glavom i uz dranje BIIIRHOOOF svaki put kada bih uspeo da uradim ono što sam hteo. Nadam se da će i ove godine klinci dobiti nekog novog idola, da će školska dvorišta i fudbalska igrališta svuda biti puna u terminima kada nema utakmica i da će se skidati potezi onih najboljih, jer je to nešto što vam ostaje celog života i što se ne zaboravlja.

Gde gledati EURO 2020?

Sve utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu možete da pratite na kanalu Nova S. Gledaoci koji nisu na SBB mreži, takmičenje najboljih evropskih reprezentacija mogu da gledaju bilo gde i preko bilo kog interneta u Srbiji uz specijalni EON TV paket – EON Evropsko. (PROMO)

Komentari

Vaš komentar