Dalić: I tužan sam i ponosan

Vesti EURO 29. jun. 202112:13
Podeli:
Zlatko Dalić
Printscreen

Dan nakon eliminacije na Evropskom prvenstvu selektor Hrvatske Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije.

Hrvatska je eliminisana nakon produžetaka od Španije (5:3).

„Izgubili smo u produžecima. Prvo poluvreme smo se previše umorili trčeći za loptom, nismo stajali dobro u presingu. U drugom poluvremenu smo se vratilo u igru posle onog zaostatka od 3:1, došli do produžetaka, stvorili dve velike šanse koje nismo iskoristili. Tu bi se utakmica prelomila u našu korist. Posle toga smo izgubili snagu i energiju. Čestitke Špancima na prolasku, a mojim igračima na svemu što su pokazali u drugom poluvremenu“, rekao je na početku Zlatko Dalić.

Povezano

Na pitanje o budućnosti reprezentacije, Dalić je rekao:

„Hrvatska je i juče pokazala da ima snagu i kvalitet i ono što je najvažnije – karakter. Igrali smo protiv Španije koja je jedna od najboljih, tako da Hrvatska ne treba i ne sme da strahuje za svoju budućnost“.

Što se tiče taktike na samom meču sa Španijom, jedno od pitanja je bilo da li selektor sada smatra da je prekasno uveo Mislava Oršića na teren?

„Rekao sam da smo u poslednjih 20 minuta ušli sa tri igrača u zadnjem redu, vratili se u igru nakon pet napravljenih izmena i došli smo do 3:3. Shvatili smo da Brekalo ne može tako dobro da igra u odbrani kada smo se vratili na igru sa četvoricom i onda smo poslali Vrsaljka na zagrevanje. Kada smo hteli da menjamo, onda nije došlo do prekida, čak mislim da je minut-dva Vrsaljko stajao kraj mene pored aut linije i u tim trenucima smo primili gol. Oršić je dobio šanus, ušao je i uradio sve. Napravili smo izmene, donele su energiju i snagu, a to znači da nije bilo kasno“.

„Mi smo uradili kako smo mogli i kako je trebalo. Što se tiče zamene za Perišića, pričali smo o Rebiću, Oršiću, Brekali. Očekivao sam eksploziju Rebića jer mu je to prirodna pozicija, da će doneti prevagu. Na desnom beku je ostao Juranović koji je odigrao dobro protiv Škotske. Sa te strane je sve bilo dobro. Kada čovek izgubi, uvek se pita da li je moglo ovako ili onako“, dodao je Dalić.

Selektor je podsetio da je cilj bio da se prođe grupa i da je on ostvaren:

„Nismo se provukli nego smo bili drugi u grupi. Ali, to nije bio i naš poslednji cilj jer ova reprezentacija vredi i zna više. Žreb nas je naveo na Španiju i ispali smo u produžecima. Ispali su aktuelni svetski i evropski prvaci, Holanđani, danas će ispasti Engleska ili Nemačka. S obzirom na sve okolnosti, sve što smo prolazili, uz to da ostanemo bez Perišića u poslednji čas, nije bilo Lovrena… Siguran sam da ova reprezentacija vredi više, može više i mora više. Ali, cilj je ostvaren. Ja sam i tužan i ponosan. Tužan zbog igrača koji su dali sve od sebe, tužan zbog ljudi koji su došli u Kopenhagen, potrošili svoje vreme i novac, trudili se i navijali. Ponosan sam na ovu sinergiju koja je bila na kraju utakmice, ostavili smo srce na terenu“, rekao je Dalić i dodao da, što se njega tiče, on ima cilj da se plasira u Katar, ali da će analizirati sve, razgovarati sa starijim igračima i ljudima iz saveza pre bilo kakvih odluka.

Dalić je rekao da su igrači očekivano tužni i razočarani ali da je pred svima njima zasluženi odmor.

Celu konferenciju možete pronaći u videu ispod.

Gde gledati EURO 2020?

Sve utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu možete da pratite na kanalu Nova S. Gledaoci koji nisu na SBB mreži, takmičenje najboljih evropskih reprezentacija mogu da gledaju bilo gde i preko bilo kog interneta u Srbiji uz specijalni EON TV paket – EON Evropsko. (PROMO)

Komentari

Vaš komentar