Drama za osminu finala: Možda četiri boda ne bude dovoljno

Vesti EURO 20. jun 202117:10 > 17:221 komentar
Podeli:
Rob Pinney/GEtty Images

Bliži se rasplet grupne faze EURO 2020. Došlo se do poslednjeg kola, a ostalo je još 13 upražnjenih mesta za osminu finala.

Plasman u osminu finala posle dva kola matematički su obezbedili Italija, Holandija i Belgija, a svaku šansu da prođu grupu izgubila je samo Severna Makedonija. Dakle, u treće kolo sa šansama da se nađu u osmini finala, samim tim i ogromnim motivom ulazi čak 20 reprezentacija, koje će se boriti za 13 preostalih mesta.

Naravno, neke reprezentacije imaju veće, a neke manje šanse. Oni koje čista formalnost i viša matematika deli od prolaska grupe su Vels, Češka, Engleska i Francuska, ali evo pregleda po grupama kako stoje stvari pred poslednje kolo.

GRUPA A

Italijani su sa šest bodova obezbedili prolaz u osminu finala i očekivano protiv Velsa će selektor Roberto Manćini izvesti izmenjen sastav. To će biti direktan duel sa prvo mesto u grupi, koje Azuri mogu da izgube samo porazom. Vels je 95% u osmini finala, a u onih preostalih pet odsto koji mogu da ga ostave bez osmine finala ulazi sledeći scenario. Da izgube od Italije 3:0, da Švajcarska sa tri gola razlike pobedi Tursku i tada bi Zmajevi pali na treće mesto, a onda bi se gledala tabela preostalih trećeplasiranih. Ako bi Austrija i Ukrajina odigrale nerešeno 1:1, Hrvatska pobedila Škotsku minimum 2:0, ili Škotska Hrvatsku 3:0, ili 4:2 i više, da Engleska i Češka odigraju nerešeno, da Španija dobije Slovačku, Poljska Švedsku 1:0 i da Portugalija i Francuska odigraju nerešeno. Dakle, u principu Vels i sa porazom od dva razlike sigurno obezbeđuje osminu finala, a tek sa većim prolazom ulazi u problematičnu situaciju da mora da gleda sve ove rezultate.

Švajcarska svakako mora da pobedi Tursku da bi bila u konkurenciji da kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije uđe u osminu finala, a pobedom od tri gola razlike osiguraće to mesto. Čak i Turska ima šansu, ali pored pobede nad Švajcarskom, mora bar da joj se poklopi da Španija i Poljska izgube svoje mečeve i da Hrvatska i Škotska odigraju nerešeno. Sa ubedljivijom pobedom nad Sajdžijama otvaraju joj se još neki potencijalni scenariji, ali je sada rano o tome govoriti.

Grupa A

1. kolo

Turska – Italija 3:0

Vels – Švajcarska 1:1

2. kolo

Turska – Vels 0:2

Italija – Švajcarska 3:0

3. kolo

Švajcarska – Turska, 20. jun (18), Olimpijski stadion, Baku

Italija – Vels, 20. jun (18), Olimpijski stadion, Rim

Italija 6 (6:0), Vels 4 (3:1), Švajcarska 1 (1:4), Turska 0 (0:5).

 

GRUPA B

Belgija je osigurala plasman u osminu finala sa dve pobede, a u poslednjem kolu protiv Finske samo bi poraz mogao da je košta prvog mesta. I to ne nužno, već samo ako Rusija ne pobedi Dansku, a u slučaju da Baćuške pobede Dance, onda bi Belgiju od prvog mesta odvojio poraz od Finske od tri i više golova razlike, ili dva ali uz minimum tri data gola.

Mnogo je interesantnija borba za drugo i treće mesto. Trenutno Rusija i Finska imaju po tri boda, a Danska nema bodove. Rusi i Finci pobedama protiv Danske i Belgije sigurno osiguravaju osminu finala, a u slučaju da obe igraju nerešeno Rusi će biti drugi zbog boljeg skora u međusobnom duelu, dok bi Finci sa četiri boda i gol razlikom 0 (trenutno je 1:1) čekali rasplet u ostalim grupama. Ipak, najinteresantniji bi mogao da bude onaj, možda i najrealniji slučaj. Da Finska izgubi od Belgije, a Danska da pobedi Rusiju. U tom slučaju tri ekipe bi imale po tri boda i formirala bi se mini tabela međusobnih rezultata tri ekipe. U tom krugu Finska je pobedila Dansku i izgubila od Rusije sa po 1:0, a ako bi Danska pobedila Rusiju 1:0, onda bi sve tri ekipe imale identičnu gol razliku u mini tabeli po 1:1. drugi tiebraker je ukupna gol razlika. I tu bi Danska najbolje stajala jer u slučaju pobede 1:0 imala bi gol razliku 2:3, Rusija 1:4, a Finska u slučaju makar i minimalnog poraza od Belgije imala bi 1:2. Samo bi je poraz od 3:2 izbacio ispred Danske.

Grupa B

1. kolo

Danska – Finska, 12. jun (18), Parken stadion, Kopenhagen

Belgija – Rusija, 12. jun (21), Krestovski stadion, Sankt Peteburg

2. kolo

Finska – Rusija,  16. jun, (15), Krestovski stadion, Sankt Peteburg

Danska – Belgija, 17. jun (18), Parken stadion, Kopenhagen

3. kolo

Rusija – Danska, 21. jun (21), Parken stadion, Kopenhagen

Finska – Belgija, 21. jun (21), Krestovski stadion, Sankt Peteburg

Belgija 6 (5:1), Rusija 3 (1:3), Finska 3 (1:1), Danska 0 (1:3)

GRUPA C

Možda i najednostavnija situacija u svih šest grupa. Holandija je sigurno prošla i to kao prva, Severna Makedonija sigurno ne može više od četvrtog mesta. I njihov međusobni duel u poslednjem kolu jedini je istinski nebitan. Bitan je onaj između Ukrajine i Austrije. Obe imaju po tri boda, ali Ukrajina ima bolju gol razliku (4:4, naspram 3:3). Ukrajina remijem obezbeđuje drugu poziciju i siguran prolaz, a Austrija ostaje treća i ne može nikako skliznuti van četiri najbolje trećeplasirane selekcije. Dakle, remi je rezultat po meri obeju selekcija.

Grupa C

1. kolo

Austrija – Severna Makedonija 3:1

Holandija – Ukrajina 3:2

2. kolo

Ukrajina – Severna Makedonija 2:1

Holandija – Austrija 2:0

3. kolo

Severna Makedonija – Holandija 21. jun (18), Johan Krojf arena, Amsterdam

Ukrajina – Austrija, 21. jun (18), Nacionalni stadion, Bukurešt

Holandija 6 (5:2), Ukrajina 3 (4:4), Austrija 3 (3:3), S. Makedonija 0 (2:5)

GRUPA D

Češka i Engleska imaju po četiri boda, Hrvatska i Škotska po bod. Teoretski Češka i Engleska ne mogu da padnu niže od trećeg mesta, a i to može da se desi u teško ostvarivim slučajevima. Češka može da bude treća ako izgubi od Engleske, Hrvatska pobedi Škotsku, a razlika u ta dva meča bude bar tri gola, a Engleska može da bude treća ako izgubi od Češke a Škotska pobedi Hrvatsku i da razlika u ta dva meča takođe bude tri gola.

U realnijem slučaju Češka i Engleska će biti prva dva i imaju praktično obezbeđenu osminu finala, a u slučaju remija Češka je prva, a Engleska druga. Tako ostaje dvoboj Hrvatske i Škotske za treće mesto. A tu je jasna kalkulacija, samo im pobeda igra, dok sa remijem oba tima završavaju takmičenje.

Grupa D

1. kolo

Engleska – Hrvatska 1:0

Škotska – Češka 0:2

2. kolo

Hrvatska – Češka 1:1

Engleska – Škotska 0:0

3. kolo

Hrvatska – Škotska, 22. jun (21), Hampden Park, Glazgov

Češka – Engleska, 22. jun (21), Vembli, London

Češka 4 (3:1), Engleska 4 (1:0), Hrvatska 1 (1:2), Škotska 1 (0:2)

GRUPA E

povezano

Ubedljivo najzanimljivija grupa i grupa koja pruža najviše kombinatorike. Švedska trenutno najbolje stoji sa četiri boda i ne može da bude ispod trećeg mesta. U poslednjem kolu igra protiv Poljske i samo je poraz može naterati da razmišlja o drugim rezultatima. Ukoliko u drugom meču između Slovačke i Španije neko pobedi, onda Šveđani padaju na treće mesto. Ako bi izgubili minimalno od Poljske, onda bi imali gol razliku 1:1 i u tom slučaju ispali bi samo ako bi Švajcarska pobedila Tursku sa tri gola razlike, Portugalija odigrala nerešeno sa Francuskom, Hrvatska pobedila sa dva ili Škotska sa tri gola razlike i da Ukrajina i Austrija odigraju nerešeno.

Poljaci pobedom osiguravaju prolaz dalje, a u duelu između Španije i Slovačke, Slovačka je u boljoj poziciji jer joj igraju i pobeda i remi za prolaz dalje. Mada, ako bi Poljska pobedila a Španija i Slovačka odigrale nerešeno, stvara se krug od tri reprezentacije na vrhu Švedske, Slovačke i Poljske. Ukoliko bi Poljaci pobedili Šveđane 1:0, u najboljoj poziciji bi bila Slovačka, pa onda Poljska, a Švedska bi bila tek treća. U slučaju jačih pobeda Poljske, oni bi preuzeli prvu poziciju od Slovaka, a Šveđani bi bili treći. ŠVedska izbegava treće mesto jedino ako bi izgubila minimalno ali uz postignut bar gol.

Pred početak EURO govorilo se da će četiri boda biti dovoljno za prolaz. Međutim, možda i ne bude tako. Jer postoji mogućnost da u svakoj grupi budu bar tri ekipe sa četiri boda. Primera radi na prošlom EURO samo dve trećeplasirane ekipe uspele su da dosegnu četiri boda

Španiji dakle remi ne odgovara, jer se onda suočava sa eliminacijom. Osim da Poljska ne pobedi Švedsku i da se situacija u ostalim grupama poklopi. A to je da se ostvare u makar dve grupe neki od ovih rezultata. Grupa A: remi Švajcarska – Turska, ili pobeda Turske do četiri gola razlike, Grupa B: minimalna pobeda Danske nad Rusijom, Grupa C da u meču Ukrajine i Austrije ne bude remija, Grupa D: remi Škotske i Hrvatske i Grupa F: da Francuska pobedi Portugaliju sa dva gola razlike.

Grupa E

1. kolo

Poljska – Slovačka 1:2

Španija – Švedska 0:0

2. kolo

Švedska – Slovačka 1:0

Španija – Poljska 1:1

3. kolo

Slovačka – Španija, 23. jun (18), La Kartuha, Sevilja

Švedska – Poljska, 23. jun (18), Krestovski, Sankt Peteburg

Švedska 4 (1:0), Slovačka 3 (2:2), Španija 2 (1:1), Poljska 1 (2:3)

GRUPA F

Francuska je zakomplikovala situaciju remijem sa Mađarskom, iako i dalje ima najbolju poziciju u grupi. Jedina ima četiri boda i remijem protiv Portugalije rešava sve dileme. Već u slučaju poraza stvar se komplikuje. Francuska pada na treću poziciju ili pobedom Nemačke nad Mađarskom, ili pobedom Mađarske nad Nemačkom, ali tako da gol razlika u dva meča bude četiri gola. Ako bi Francuska minimalno izgubila sigurno ostaje među četiri najbolje trećeplasirane ekipe. Čak i u slučaju od dva gola razlike, ali već sa tri postoji šansa da bude eliminisana i to ako se poklope četiri od pet ovih pet scenarija iz drugih pet grupa: Švajcarska pobedi sa dva gola razlike, Finska i Rusija odigraju nerešeno, a Rusi uz golove, Ukrajina i Austrija odigraju nerešeno, između Hrvatske i Škotske ne bude remija i Španija pobedi Slovačku, a Poljska Švedsku minimalno.

Nemačka remijem protiv Mađarske sigurno obezbeđuje prolaz, makar i kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. Portugalija remijem takođe, a Mađarska mora da pobedi Nemačku, a da bi bila sigurna ta pobeda mora da iznosi bar tri gola razlike. U slučaju da ona bude manja, onda mora da čeka rezultate ostalih grupa i da se nada makar remiju Škotske i Hrvatske i da Švajcarska ili ne pobedi Tursku ili da to bude minimalno.

Grupa F

1. kolo

Mađarska – Portugal 0:3

Francuska – Nemačka 1:0

2. kolo

Mađarska – Francuska 1:1

Portugal – Nemačka 2:4

3. kolo

Portugal – Francuska, 23. jun (21), Puškaš arena, Budimpešta

Nemačka – Mađarska, 23. jun (21), Alijanc arena, Minhen

Francuska 4 (2:1), Nemačka 3 (4:3), Portugalija 3 (5:4), Mađarska 1 (1:4)

 

Gde gledati EURO 2020?

Sve utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu možete da pratite na kanalu Nova S. Gledaoci koji nisu na SBB mreži, takmičenje najboljih evropskih reprezentacija mogu da gledaju bilo gde i preko bilo kog interneta u Srbiji uz specijalni EON TV paket – EON Evropsko.(PROMO)

Komentari

Vaš komentar