Englezi protiv euforije, pritiska ali i tradicije

Vesti EURO 10. jul. 202121:02
Podeli:
Engleska Italija
Gunnar Berning/Bongarts/Getty Images

Fudbaleri Gordog Albiona nalaze se na pragu istorije. Igraju prvo finale evropskih šampionata, ali ako gledaju tradiciju teško su mogli da dobiju težeg rivala.

Italija se nalazila naspram engleskih fudbalera u takmičarskim mečevima u osam navrata. Englezi imaju samo jednu pobedu i to u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 1978. Nju je Gordi Albion ostvario 16. novembra 1977. Dakle skoro 44 godine čeka se pobeda nad Azurima.

povezano

U tim kvalifikacijama Italija je slavila u Rimu takođe 2:0 i na kraju ona bila ta koja se plasirala na mondijal. Od tada još šest puta su se dve ekipe sastajale, od čega četiri puta na velikim takmičenjima. Italija ima čak tri pobede, na EURO 1980, u borbi za treće mesto na Svetskom prvenstvu 1990. i u grupi na Svetskom prvenstvu 2014. a preostali četvrti megdan podelili su na EURO 2012. Bilo je to u četvrtfinalu i iako se meč završio 0:0 Azuri su se ipak radovali posle izvođenja jedanaesteraca. Preostala dva meča igrali su u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Francuskoj. U Rimu je bilo 0:0, dok je na Vembliju Italija slavila minimalnim rezultatom.

Sve ovo ukazuje da Azuri tradicionalno ne leže Gordom Albionu. Ali ova reprezentacija je pokazala da ume da ruši tradicije. Poput one o nepobedivosti Nemačke na Vembliju, koja je trajala punih 46 godina. Ili one da ne mogu da prođu polufinale kada uđu u produžetak. Da li će biti i treća sreća? Da li će ova, Sautgejtova Engleska konačno pobediti Italiju?

Uzgred u ovih nedelja, pa može se reći bar tri godine unazad, citiranoj pesmi „It’s coming home“ pored detalja sa meča protiv Nemačke u polufinalu EURO 1996. i promašenog Sautgejtovog penala, nalazi se i detalj sa kvalifikacione utakmice za naredno Svetsko prvenstvo protiv Italije, pošto se u pesmi posle tragedije na Vembliju najavljuje okretanje budućnosti. Da li je i to neko predskazanje?

Gde gledati EURO 2020?

Sve utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu možete da pratite na kanalu Nova S. Gledaoci koji nisu na SBB mreži, takmičenje najboljih evropskih reprezentacija mogu da gledaju bilo gde i preko bilo kog interneta u Srbiji uz specijalni EON TV paket – EON Evropsko.(PROMO)

Komentari

Vaš komentar