Furiji niko ne pravi probleme kao Vatreni

Vesti EURO 24. jun 202121:56 > 22:572 komentara
Podeli:
Hrvatska Španija
REUTERS/Michael Dalder

Hrvatska meč osmine finala EURO 2020 igra protiv Španije. Gotovo da se stvorio konsenzus u evropskoj javnosti da je Španija favorit, kao da bliža prošlost ne pokazuje koliko joj ne leži ova generacija Vatrenih.

Igrao se 87. minut u Bordou, prvog dana leta 2016. Posle prvog poluvremena u kom su oba tima postigla po gol drugih 45 minuta proticali su u sve većoj dominaciji hrvatskog tima. Ali ni tada niko nije verovao da aktuelni dvostruki evropski šampion može da izgubi ovaj meč. A onda se pojavio Ivan Perišić i milimetarski preciznim udarcem iskosa sa leve strane savladava Davida de Heu i donosi Hrvatskoj veliku pobedu. Istorijsku, prvoj nad Španijom još od čuvene prijateljske utakmice 1994. ujedno i prvi trijumf u takmičarskim utakmicama.

povezano

Obe ekipe su na kraju EURO završile u osmini finala, a mnogi su tu pobedu Hrvatske gledali kao slučajnost. Njihov novi duel očekivao se dve godine kasnije u četvrtfinalu Svetskog prvenstva, ali Španija nije bila u stanju da zatrese mrežu Rusije, tako da su Vatreni gurali sve do finala. Umela je ova generacija, koja je nasledila onu trofejnu, da trpi sporadično poraze, ali veoma retko i ne od svakoga. Od tog Bordoa Španija je do danas pretrpela samo četiri poraza. Od Italije, od Engleske, od Ukrajine i, opet od Hrvatske u Ligi nacija.

Dakle, u poslednjih pet godina Španija je ukupno doživela samo pet poraza, ali jedina reprezentacija od koje je dva puta izgubila je Hrvatska. Ista ona Hrvatska koja će joj se naći na putu ka četvrtfinalu EURO 2020 u Kopenhagenu. Da bi Španija konačno ušla među osam najboljih na nekom velikom takmičenju, prvi put od EURO 2012. moraće dakle da pobedi reprezentaciju sa kojom u četiri takmičarske utakmice ima čak dva poraza. I to dva poraza u roku od pet godina. Crvena furija je protiv Slovačke pokazala da se diže u formi, ali pokazal je i Hrvatska i nema sumnje da nas u Kopenhagenu čeka velika utakmica.

Gde gledati EURO 2020?

Sve utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu možete da pratite na kanalu Nova S. Gledaoci koji nisu na SBB mreži, takmičenje najboljih evropskih reprezentacija mogu da gledaju bilo gde i preko bilo kog interneta u Srbiji uz specijalni EON TV paket – EON Evropsko.(PROMO)

Komentari

Vaš komentar