Grci traže od Makedonaca da promene dresove

Vesti EURO 15. jun. 202119:365 komentara
Podeli:
Fudbalska reprezentacija Severne Makedonije
REUTERS/Daniel Mihailescu

Grčke vlasti zatražile su od Severne Makedonije da promeni dres koji fudbalska reprezentacija nosi na Evropskom prvenstvu.

Grci tvrde da dres koji Makedonci nose na Euru krši sporazum dve zemlje o upotrebi imena države Severne Makedonije.

Za Grke je sporno što na dresovima stoji grb sa inicijalima FFM (Fudbalska federacija Makedonije), a ne FFSM (Fudbalska federacija Severne Makedonije).

Dugogodišnji spor dve zemlje rešen je 12. februara 2019. godine tako što je Makedonija promenila ime u Severna Makedonija što je bilo nešto na čemu je Grčka insistirala od prvog dana osamaostaljenja Makedonije.

Šef grčke diplomatije Nikos Dendijas uputio je pismo svom kolegi u Severnoj Makedoniji Bujaru Osmaniju, a u pismu se navodi da Grčka ne može da prihvati da na dresovima igrača piše FFM.

Stigao je brz odgovor u kome Osmani navodi da se prema sporazumu na koji se poziva Grčka predviđa samo promena imena institucija koje se finansiraju iz državnog budžeta što sa Fudbalskim savezom nije slučaj.

„Sve dok FFM ne prima novac od države on nema obavezu ni da promeni ime“, poručio je Osmani.

Gde gledati EURO 2020?

Sve utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu možete da pratite na kanalu Nova S. Gledaoci koji nisu na SBB mreži, takmičenje najboljih evropskih reprezentacija mogu da gledaju bilo gde i preko bilo kog interneta u Srbiji uz specijalni EON TV paket – EON Evropsko. (PROMO)

Komentari

Vaš komentar