Hamilton o rasizmu: Još mnogo posla treba obaviti

EURO 12. jul. 202116:473 komentara
Podeli:
Maxim Shemetov, Reuters

Pojedini reprezentativci Engleske su posle poraza u finalu Evropskog prvenstva od Italije, bili izloženi rasističkim uvredama i zlostavljanju, a tim povodom oglasio je Luis Hamilton, koji je i tokom sezone u Formuli 1 bio glasnogovornik u borbi protiv rasizma.

Bukajo Saka, Markus Rašford i Džejdon Sančo, igrači koji su promašili penale u finalu Evropskog prvenstva protiv Italije, nalaze se u Engleskoj na meti žestokih rasističkih uvreda na društvenim mrežama.

U zaštititu igrača stala je Fudbalska asocijacija, premijer Boris Džonson, kao i gradonačelnik Londona Sadik Kan.

Podršku šalje i vozač Mercedesa Luis Hamilton.

„Toliko toga mi je prolazilo kroz glavu dok sam gledao poslednje trenutke utakmice. S jedne strane, bio sam toliko ponosan na to koliko smo daleko stigli, na to što smo u finalu, sa toliko raznolikim timom, to je ogromno dostignuće na koje bi svi trebalo da budemo ponosni. Međutim, kada su igrači izašli da šutiraju penale, zabrinuo sam se. Pritisak pre šuta ima svaki sportista, ali kada ste manjina koja predstavlja vašu zemlju, onda je to još dublje iskustvo. Uspeh bi nam doneo osećaj duple pobede, ali i svaki promašaj, neuspeh je bio kao dupli neuspeh, kada se udruži sa rasističkim zlostavljanjem. Toliko sam želeo tu pobedu, kao i svi vi, ali za mene je to bilo mnogo više od osvajanja Evropskog prvenstva, to je bila mnogo šira slika. Međutim, odvratno ponašanje nekolicine pokazuje koliko još posla treba obaviti. Nadam se da će ovo pokrenuti debatu u vezi sa prihvatanjem. Moramo da radimo na društvu koje ne zahteva da crni igrači dokazuju svoju vrednost ili mesto u društvu samo pobedom. Konačno, svi bi u engleskom timu trebalo da budu toliko ponosni na svoja dostignuća i na to kako su nas predstavljali“, napisao je Hamilton na svom instagram profilu.

Na udaru javnosti našao se i selektor Geret Sautgejt zbog izbora igrača koji će izvesti jedanaesterce.

Italijanska reprezentacija osvojila je turnir drugi put u istoriji. Pre 53 godine u finalu pobedila je Jugoslaviju.

Komentari

Vaš komentar