Odgovor UEFA Nemcima: Duga simboliše naše osnovne vrednosti

Vesti EURO 23. jun. 202113:10 > 13:20
Podeli:
REUTERS/Anton Vaganov

Evropska fudbalska unija (UEFA) oglasila se saopštenjem u kome ističe da se zalaže za jednako, tolerantno društvo, te da odluka da odbije zahtev gradskih vlasti Minhena nije 'politički'.

Gradonačelnik Minhena Diter Rajter poslao je zahtev čelnicima UEFA da ‘Alijanc Arena’ u sredu zasija u bojama duge, u znak podrške LGBT populaciji, a zbog zakona koji je usvojen u Mađarskoj.

Ipak, Evropska kuća fudbala nije dala odobrenje, što je izazvalo burne reakcije javnosti, pre svega Nemaca.

povezane vesti

„Danas je UEFA ponosna što nosi dugine boje.

To je simbol koji označava naše osnovne vrednosti, promoviše sve u šta verujemo – pravednije i ravnopravnije društvo, tolerantno prema svima bez obzira na poreklo, verovanja ili pol.

Neki ljudi su odluku UEFA da odbije zahtev grada Minhena da osvetli stadion duginim bojama protumačili kao političku. Naprotiv, zahtev je bio politički jer vezan za prisustvo fudbalske reprezentacije Mađarske.

Za UEFA duga nije politički simbol, već znak naše posvećenosti raznolikom i inkluzivnom društvu“, stoji u saopštenju.

Meč između Nemačke i Mađarske na programu je u sredu od 21 čas.

Gde gledati EURO 2020?

Sve utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu možete da pratite na kanalu Nova S. Gledaoci koji nisu na SBB mreži, takmičenje najboljih evropskih reprezentacija mogu da gledaju bilo gde i preko bilo kog interneta u Srbiji uz specijalni EON TV paket – EON Evropsko. (PROMO)

Komentari

Vaš komentar