Škoti na Vembliju kleče, na Hempdenu ne

Vesti EURO 11. jun. 202116:342 komentara
Podeli:
REUTERS/Marko Djurica

Jedna od glavnih tema pred početak Evropskog prvenstva u fudbalu je pitanje da li će ili neće igrači klečati pred početak utakmica.

Mnogo bure podiglo se oko stava reprezentacija Hrvatske i Mađarske da njihovi igrači neće klečati, a zanimljiv stav ima po ovom pitanju reprezentacija Škotske.

U meču na Vembliju u kome će igrati protiv Engleske igrači Škotske pridružiće se Englezima i kleknuće pred početak meča u znak borbe protiv rasizma.

Ali…

U duelima koje će igrati u Glazgovu, na Hempden parku Škoti neće klečati.

Povezano

„Naš stav je bio i ostaje isti. Fokus mora da bude na tome da naši gestovi zaista nešto znače i da mogu da dovedu do neke promene u borbi protiv diskriminacije. Svetsan sam da postoje oni koji žele da ispolitizuju i iskrive stav koji ima reprezentacija Škotske u isticanju stava protiv rasizma, ali i svih drugih oblika diskriminacije tokom naših mečeva na EURO 2020, posebno kada se radi o našem meču na Vembliju.

Za one koji sumnjaju: ja lično, moj stručni štab, igrači i svi članovi reprezentacije na sve moguće načine se borimo protiv svake diskriminiacije. Radimo to kako bismo podigli svest, ali i podsetili sve na to da imamo moć i odgovornost da se protiv loših stvari borimo.

Na našim mečevima na Hempdenu nastavićemo da stojimo kao jedan. Na utakmici na Vembliju, izrazićemo stav zajednički tako što ćemo kleknuti pred početak meča“, poruka je slektora Stiva Klarka.

O ovoj temi govorio je i Endi Robertson.

„Naš stav je da svi, igrači, navijači, treneri, uprave klubova i čelni ljudi saveza, moraju da urade više. Akcija koja ima pravi smisao može da dovede do promene. Mora da bude jasno, zbog priča i događaja koji okružuju tim Engleske, da je to naš način da pokažemo solidarnost sa njima“, poručio je Robertson.

Engleska i Škotska sastaće se u okviru Grupe D u petak, 18. juna, na Vembliju.

Gde gledati EURO 2020?

Sve utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu možete da pratite na kanalu Nova S. Gledaoci koji nisu na SBB mreži, takmičenje najboljih evropskih reprezentacija mogu da gledaju bilo gde i preko bilo kog interneta u Srbiji uz specijalni EON TV paket – EON Evropsko.

Komentari

Vaš komentar