Španija i Portugal zajedno objavili kandidaturu za SP 2030

FIFA World Cup 5. jun 202113:48 > 14:10
Spain v Portugal Španija Portugal SP 2030
REUTERS/Sergio Perez

Španija i Portugal pokušaće da zajednički dobiju organizaciju Svetskog prvenstva 2030. godine u fudbalu.

Povezano

Simbolična ceremonija održana je u petak uoči pripremne utakmice dve reprezentacije za EURO 2020. Prijateljski meč na stadionu Vanda Metropolitano u Madridu završen je nerešeno 0:0.

Ceremoniji su prisustvovali španski kralj Felipe VI i predsednik Portugala Marselo Rebelo de Sousa. Tom prilikom premijeri dve države potpisali su sporazum o zajedničkoj kandidaturi.

Tim povodom obe nacionalne selekcije nosile su majice sa natpisom „Vamos 2030“ (Idemo 2030). Ujedno, ovom utakmicom obeležena je i stogodišnjica od prve međunarodne utakmice Portugala – takođe protiv Španije.

Vlade Španije i Portugala žele da izraze želju i posvećenost da budu domaćini Svetskog prvenstva 2030„, navodi se u sporazumu.

Katar je sledeći domaćin Svetskog prvenstva 2022. godine, dok će Kanada, Sjedinjene Američke Države i Meksiko zajedno biti organizatori četiri godine kasnije.

Odluku o mestu održavanja Svetskog prvenstva 2030, FIFA će doneti 2024. godine, a postupak nadmetanja započeće 2022. godine.

Pored zajedničke kandidature Španije i Portugala u konkurenciji su Urugvaj, Argentina, Paragvaj i Čile koji bi kao kvartet organizovali završni turnir SP. Njihova želja je da dobiju organizaciju na stogodišnjicu prvog SP 1930 u Urugvaju.

Treći kandidat trebalo bi da budu Velika Britanija i Republika Irska.

Komentari

Vaš komentar