UEFA pokrenula pa obustavila istragu protiv Nemačke

Vesti EURO 20. jun 202118:39 > 21:411 komentar
Podeli:
Manuel Nojer
REUTERS/Matthias Schrader

Evropska fudbalska unija (UEFA) pokrenula je istragu protiv Fudbalskog saveza Nemačke i kapitena reprezentacije ove zemlje zbog kapitenske trake koju na ruci nosi Manuel Nojer. U međuvremenu je objavljeno da je istraga obustavljena.

Na dva meča Evropskog prvenstva Manuel Nojer je nosio kapitensku traku u duginim bojama.

UEFA je zbog toga pokrenula istragu protiv Fudbalskog saveza Nemačke jer smatra da je ovakav potez „politička poruka“ što je prema pravilima evropske Kuće fudbala zabranjeno.

Interesantna je zapravo odluka UEFA da zbog ovog detalja pokrene istragu jer je pre samo nekoliko meseci sama producirala snimanje dokumentarca „Outraged“ u kome su brojni fudbaleri i fudbalerke govorili o borbi protiv rasizma, seksizma i homofobije. A to je samo jedan od primera akcija koje sprovodi UEFA dok se EURO 2020 paralelno igra pod sloganom #EqualeGame.

Takođe, UEFA je godinu dana pre prvobitnog termina za EURO 2020 i sama najavljivala kako će ovaj turnir biti velika prekretnica za sve članove LGBT zajednice.

U međuvremenu je potvrđeno da je istraga prekinuta:

„UEFA je u toku dana obavestila Fudbalski savez Nemačke da je istraga zbog kapitenske trake u bojama duge prekinuta. Objašnjeno je da će se traka smatrati simbolom različitosti i da je tu iz dobrog razloga. Pravila nalažu da mora da bude nošena zvanična UEFA traka. Jun je mesec Prajda i mi se zalažemo za raznolikost. Ove godine je naš savez učestvovao u brojnim akcijama, a Manuel Nojer traku u bojama duge nosi još od prijateljskog meča sa Letonijom kao simbil jasne posvećenosti celog tima različitostima, otvorenosti i toleranciji, naša poruka je da smo raznobojni“, navedeno je u saopštenju FS Nemačke.

Gde gledati EURO 2020?

Sve utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu možete da pratite na kanalu Nova S. Gledaoci koji nisu na SBB mreži, takmičenje najboljih evropskih reprezentacija mogu da gledaju bilo gde i preko bilo kog interneta u Srbiji uz specijalni EON TV paket – EON Evropsko. (PROMO)

Komentari

Vaš komentar