Utisci: Hrvatska amplituda i komplikacije u C grupi

Bez koske 6. sep 202211:131 komentar
Podeli:
Mateuš Ponitka
fiba.basketball

Nije to bio dan od kojeg čovek poludi za košarkom, kao što je bila nedelja, ali imalo se šta videti i u ponedeljak na Evrobasketu, pogotovo sa stanovišta navijača reprezentacije Srbije.

Pročitajte i:

– Poljaci su pokazali da je ubedljiv poraz od Finske dobrim delom bio posledica umora, tj. malog odmora između dve utakmice. Ne znači da ne bi svakako izgubili, ali sigurno ne bi tolikom razlikom. Ako je taj poraz bio nerealan, ni pobeda nad Izraelom (85:76) nije nužno pokazatelj bogzna kakvog kvaliteta.

Razlog je jednostavan – u produženim periodima meča, Izrael je igrao kardinalno lošu odbranu, ispadao već posle prvog pasa, a u nekoliko navrata Poljaci su bez ikakve akcije, bez ikakvog bloka, pukim dodavanjem dolazili do otvorenih pozicija. To stoji, ali je svejedno za poštovanje činjenica da su za tri šutirali 19-34.

U Poljskoj sve počinje i završava se Sloterom i Ponitkom, sada su oni radili šta su hteli, a na drugoj strani je Deni Avdija odigrao najlošiji meč na prvenstvu, brzo se unervozio i donosio loše odluke: na kraju je imao +/- od -26, ubedljivo najgori na utakmici.

fiba.basketball

– Na Evrobasketu na kojem važi fraza da „svako svakog može da dobije“, Hrvatska je ipak tim sa najvećom amplitudom. Imaju individualni kvalitet da odigraju s Grčkom na jednu-dve lopte, ali timski umeju da upadnu u ponor koji i Estoniji daje realnu šansu za pobedu.

Protiv Estonije nije bilo pravog protoka lopte, mnogo soliranja i opet mnogo izgubljenih lopti – 18. Džoker je bio Karlo Matković sa 17 poena, ali uprkos tome, da su Estonci samo malo kvalitetniji i iskusniji tim, ekipa Damira Mulaomerovića izgubila bi utakmicu. Što, naravno, ne znači da danas neće razbiti Italijane…,

Pogotovo u prvoj petorci imaju igrače sa mnogo poena u rukama, ali utisak je da je ključni čovek tima Krunoslav Simon, jedini koji može da učini da Hrvati igraju timski i da ostvare potencijal koji nesumnjivo imaju.

fiba.basketball

– Situaciju u C grupi baš je zakomplikovala Ukrajina. Tj, što reče trener FMP Železnika Nenad Stefanović na tviteru, oni ništa nisu zakomplikovali, već lepo imaju 3-0 i idu dalje. Pojavio se 22-godišnji kombo bek Isuf Sanon, koji dosad nije opravdao glasne najave, ali Ukrajinci i dalje očekuju velike stvari od njega u budućnosti. Iako nije bio faktor u odlučujućoj poslednjoj četvrtini, dao je 17 poena (5-6 za tri).

Len i Pustovij su džinovi za unutrašnju liniju Italije i očekivano su Ukrajinci dominirali u skoku, ali Italija nije uspela dovoljno da ih eksploatiše u odbrani. Azuri ne vole previše fizičku igru, a selektor Poceko rekao je i da je njegovom timu nedostajalo energije. I, tek tako, eto najverovatnije Italije ili Hrvatske na četvrtom mestu, projektovanom da igra sa Srbijom, pod uslovom da Orlovi budu prvi u D grupi.

fiba.basketball

– Veseli je bio superioran, ali se Češka svejedno mučila s Holandijom. Martin Peterka je za tri poena šutirao 6-7, ukupno na EP ima 12-16 taj 27-godišnji krilni centar Braunšvajga. Grci su i bez Janisa Adetokumba lako izašli na kraj s Britanijom i dobili dve stvari: probuđenog Slukasa (21p, 5ast) i razigrali su do skoro povređenog Papajanisa (17p, 6sk). Nisu Britanci pravi reper, ali samopouzdanje mora od nečeg da počne da se gradi.

Komentari

Vaš komentar