Nemačka u polufinalu na Španiju, Janis ne može sam!

Vesti Eurobasket 2022 13. sep 202222:3611 komentara
Podeli:
fiba.basketball

Košarkaši Nemačke pobedili su Grčku sa 107:96 pa će u polufinalu Evropskog prvenstva igrati protiv Španije, koja je nešto ranije pobedila Finsku sa 100:90.

Prevagu na tasu Nemačke, koja je ubacila 17 trojki, doneli su Denis Šreder sa 26 poena i osam asistencija, Andrea Obst sa 19, Franc Vagner sa 19 i Daniel Tajs sa 13 poena i 16 skokova. Janis Adetonkubo je postigao 31 poena uz sedam skokova i osam asistencije, Janulis Laranzakis je ubacio 18, Tajler Dorsi 13 poena.

Nemci su na krilima navijača sjajno počeli utakmicu. Bili su agresivni u odbrani, udvajali su Janisa Adetonkuba u odbrani, igrali su brzo i lepršavo u napadu, imali su 11 poena prednosti, ali je Janis poveo Grke u seriju od 8:0, kojom su se vratili u meč. Nemačka je vodila posle prve deonice sa 31:27, uz osam pogođenih trojki.

fiba.basketball

Do kraja prvog poluvremena, izabranici Dimitrisa Itudisa, košarkaški Grčke, nastojali su da uspore ritam, da nemetnu pozicionu igru, spreče otvorene pozicije za šut rivala, iskoriste prednost koju su imali pod samim košem. Uspeli su u tome, stigli su do 44:44, navijači Nemačke su utihnuli, a navijači Grčke bili u delirijumu.

Na kraju ovog perioda igre, Grčka je vodila sa 61:57. Janis Adetonkubo je postigao 19 poena uz osam asistencija, Tajler Dorsi je ubacio 13, a Janulis Laranzakis osam poena. Kod Nemačke, Denis Šreder je postigao 15, Andreas Obst 14, a Franc Vagner 10 poena. Delovalo je da je psihološka prednost na strani Grčke, koja je uspela da odoli šuterskom naletu domaćina, koja je uspela da nadoknadi dvocifreni minus i dobije prvo poluvreme.

fiba.basketball

Međutim, Grčka je za šest minuta igre u trećem kvartalu postigla samo jedan poena, a Nemačka ponovo ušla u šuterski ritam – 77:62. Itudis je bio primoran da zatraži i drugi minut odmora. Grčka je uspela da stigne do poena iz igre, ali je Nemačka uoči poslednjeg kvartala imala velikih 12 poena prednosti – 83:71.

U završnom kvartalu, Grčka je nastojala da stigne do egala i preokreta, kao što je to uradila u prvom poluvremenu, ali je Nemačka delovala sigurno, igrala je sa mnogo samopouzdanja, nastavila je da pogađa sa distance i pod samim košem, nije dozvolila rivalu da zapreti, zasluženo je stigla do polufinala. Janis Adetonkubo je na pet minuta pre kraja isključen, na oduševljenje navijača u Berlinu, a nedugo zatim, isključen je i Denis Šreder, ali to nije mnogo zabrinulo ljubitelje košarke u Nemačkoj, jer je pitanje pobednika uveliko bilo rešeno.

fiba.basketball

Španija će u polufinalu igrati protiv Nemačke. U ostalim mečevima četvrtfinala, koji su na programu 14. septembra, snage će odmeriti Slovenija i Poljska, odnosno Italija i Francuska.

Komentari

Vaš komentar