Skariolo: Španija kao Danska 1992. ili kao Lester 2016.

Podeli:
Guliver

Selektor Španije Serđo Skariolo izjavio je da je njegova selekcija napravila iznenađenje na Evrobasketu poput Lestera koji je 2016. neočekivano osvojio Premijer ligu ili poput selekcije Danske, koja je 1992. postala prvak Evrope pošto je na turniru zauzela mesto Jugoslavije u kojoj je buktao rat.

Povezane vesti

Španija je po četvrti put postala prvak Evrope, Furija je u finalu Evrobasketa bila bolja od Francuske, slavila je sa 88:76. Sve četiri zlatne medalje Špancima kao selektor doneo je Italijan Skariolo.  

„Kada svi predviđaju da ćete šampionat okončati osmi, a vi postanete šampion, onda je to iznenađenje. Dešava se, to je sport. Ipak, ne sećam se da se dešavalo da ekipa kojoj predviđaju osmo mesto postane prvak. Na pamet mi pada situacija kad je Lester postao šampion Premijer lige ili kad je Danska zauzela mesto Jugoslaviji na Evropskom prvenstvu 1992. i na kraju postala prvak Evrope. Eto, to je nešto što može da se meri sa našim iznenađenjem“, rekao je Skariolo u opširnom intervjuu za Marku. 

Španija u sastavu nije imala velike NBA zvezde, ali je pre svega zbog timske igre i hemije koju je imala u ekipi postala najbolja na Starom kontinentu.  

„Timovi koji su imali NBA zvezde, MVP igrače, ostali su iza nas. Nivo kvaliteta je zaista bio ogroman. Košarka je takva, uvek nagradi ekipu koja pronađe timski duh na parketu. Nesebična kretnja lopte, poštovanje uloga na terenu, jak trening, pomaganje, manjak ega, to su stvari koje donose pobede u košarci koja je timski sport. Kao trener ne bih mogao da budem srećniji. Odigrali smo odličan turnir“, izjavio je Skariolo. 

Ispred Italijana je sada samo legendarni Aleksandar Gomeljski, koji je osvojio šest titula prvaka Evrope sa selekcijom Sovjetskog saveza, a Skariolo je nadmašio legende srpske i jugoslovenske košarke Dušana Ivkovića i Aleksandra Nikolića. 

„Iskreno ne razmišljam o tome. Pomenuli ste velike trenere, ali ne obraćam pažnju na to. Medalja će zauzeti mesto u mojoj sobi trofeja i to je to, idemo dalje. Razmišljam o narednim izazovima“, poručio je selektor košarkaške reprezentacije Španije. 

 

Komentari

Vaš komentar