Iz akademije Red Bula u državni tim BIH

Austrija 8. dec. 201818:16 > 18:18
Podeli:
youtube printscreen

Desni bek austrijskog drugoligaša Liferinga Jusuf Gazibegović važi za talentovanog igrača i mladu uzdanicu fudbala u Bosni i Hercegovini.

Mislim da je fudbalska akademija Red Bula iz Salcburga jedna od najboljih na svetu. Imamo dobre uslove i terene. Lepo je raditi ovde„, istakao je Gazibegović krajem 2017. za portal „fidbek.ba“.

Mladi desni bek je od prošle sezone deo tima drugoligaškog Liferinga, koji ima dogovor o saradnji sa Red Bulom. U dosadašnjem toku sezone 18-godišnjak je deo startne postave, a dobio je poziv i za U21 državni tim Bose i Hercegovine.

Iako je rođen u Salcburgu, Gazibegović nikada nije pomišljao da zaigra za Austriju.

Za mene ne postoji druga zemlja, oduvek sam želelo da igram za Bosnu i Hercegovinu. To je oduvek bio moj san„.

Skaut pri portalu „Transfermarkt“ Ervin Škaljo smatra da je mogućnost da se Gazibegovićev san ostvari velika.

U bosanskohercegovačkoj reprezentaciji ga vide kao standardnog igrača u prvom timu. S obzirom da je pozicija desnog beka dobro pokrivena Darkom Todorovićem i Ognjenom Vranješom, želja mnogih je da Gazibegović uskoro postane deo ekipe, da bi se navikao„, istakao je Škaljo i dodao da je Jusuf momak sa sjajnim igračkim kvalitetima.

On je izuzetan odbrambeni igrač. Uvek je obazriv i aktivan, šutira levom i desnom nogom, dobar je u duelima, ima izuzetnu orijentaciju i dobro se pozicionira. Često je u napadu, tehnički je jak, dobar je dribler, donosi dobre odluke i retko gubi lopte. Slaba strana mu je brzina. Nije izrazito spor, ali nije ni posebno brz. Na pritisak u posedu lopte reaguje veoma zrelo„.

Gazibegović je ugovorom za Lifering vezan do maja 2019. godine, a Škaljo veruje da će se on potom pridružiti ekipi iz Salcburga.

S obzirom da je veoma mlad, mislim da će biti dobro za njega da još nekoliko godina ostane u Austriji. Ne treba da, poput mnogih drugih, napravi veliki korak i da onda propadne. Iako se španski i nemački klubovi interesuju za njega, mislim da Salcburg nema razloga da ga proda jer ima dugoročne planove sa njim„, zaključio je Škaljo.

Gazibegovića Salcburg vidi kao naslednika legendarnog kapitena Andreasa Ulmera na poziciji levog beka ili Štefana Lajnera na suprotnom delu terena s obzirom da se podjednako dobro snalazi na obe pozicije.