Mateus o Nagelsmanu, Hofenhajmu, "novom" Anćelotiju

Bundesliga 19. jan 201716:45 > 16:50
Lars Baron/Bongarts/Getty Images

Lotar Mateus u svojoj kolumni u nemačkom "Sport Bild"-u govori o najmlađem treneru Bundeslige, sjajnim partijama Hofenhajma, o nasledniku Karla Anćelotija.

„Ko Juliana Nagelsmana nakon završene utakmice vidi pred kamerama, mora da se zapita : Da li je moguće da ovaj čovek ima samo 29 godina? Trener Hofenhajma meni deluje mnogo zrelije. Nagelsman je izuzetno stabilan, ima sjajan stav. Često sam se pitao da li će njegova reakcija posle „tesne“ utakmice ili loše sudijske odluke biti oštra i emotivna.

Ali ne: Nagelsman je uvek objektivan, ne pokazuje ljutnju, čak ni kada oseća da mu je učinjena nepravda. On ne traži krivicu u drugima. Čak i kada kritikuje svoj tim, on ostaje objektivan i staložen. Dopada mi se njegova harizma.

Generalno, Nagelsman deluje kao neko ko je opsednut fudbalom. Izgleda mi kao da on od jutra do mraka misli samo o fudbalu: o sistemu, konceptu, metodama. U svemu tome naliči treneru Dortmunda Tomasu Tuhelu, koji ide duboko u materiju i ozbiljno se bavi svojom profesijom.

Mnoge je prošle godine iznenadila vest da je tada 28-godišnji momak postao glavni trener u Bundesligi. Međutim, Hofenhajm je bio siguran u svoju odluku i u mladog trenera. Jedini rizik predstavljale su njegove godine. Osim toga, to je bila dobra konstalacija za obe strane.

Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images

Hofenhajm igra jednu vrlo jaku sezonu. Niko nije mogao da očekuje da će posle 16 odigranih utakmica ostati neporaženi. Odlaskom Kevina Folanda, tim je izgubio važnog igrača ali to očigledno nije ugrozilo kvalitet ove ekipe. Hofenhajm igra brz i odlučan fudbal. Dominiraju u mnogim segmentima igre. Odlično reaguju u odbrani. Zaslužili su osvojeni bod i protiv Bajerna i protiv Dortmunda. To pokazuje koliko je zrela ta ekipa.

Pravolinijski fudbal me podeća na igre Hofenhajma u godini kada su ušli u Bundesligu i na senzacionalne igre koje je cela Nemačka zapanjeno posmatrala. Hofenhajm me ove godine, u kojoj uglavnom igra „lud“ fudbal, podseća na kandidata za evropska takmičenja. Ako sve bude teklo kao do sada, kvalifikacije za Ligu šampiona su realna mogućnost.

Alex Grimm/Getty Images

Pri pogledu na budućnost, postavlja se pitanje šta će dalje biti sa Julianom Nagelsmanom. Uli Henes je nedavno govorio o, za Bajern interesantnim, trenerima koji govore nemački. Kao jedan od njih, pomenut je i Nagelsman, koga je Henes želeo da dovede u Bajern, kao trenera mlađih selekcija.

Prerano je diskutovati o tome ko bi mogao da bude naslednik Karla Anćelotija u Bajernu. Ali su očigledna nastojanja kluba, da posle Gvardiole i Anćelotija zaposle jednog nemačkog trenera. Ako Nagelsman nastavi da na ovaj način vodi ekipu i nastavi da niže uspehe, on će biti pravi kandidat za veći i ozbiljniji zadatak – što je svakako Bajern“, zaključio je jedan od najvećih nemačkih fudbalera svih vremena.