Klop i Gece – ponovo ujedinjeni?

Bundesliga 22. feb 20177:55
Podeli:
Dean Mouhtaropoulos, Getty Images

Jurgen Klop i Mario Gece sa Borusijom su dva puta osvojili Bundesligu i jednom Kup Nemačke. Odluka nemačkog reprezentativca da ode u Bajern slomila je Klopovo srce. Ipak, šanse da dođe do ponovne saradnje veće su nego ikada ranije.

  „To je bilo kao srčani udar“, rekao je Klop o Geceovom odlasku iz Borusije. Dan posle četvrtfinalne utakmice Lige Šampiona između Borusije i Malage, sportski direktor kluba iz Dortmunda Mihael Cork došao je na trening sa namerom da treneru saopšti novost.

„Hodao je okolo kao da je neko umro. Prišao mi je i rekao ‘Moram da ti kažem nešto“, priseća se Klop.

Ostalo je istorija.

Gece je u leto 2013. prešao u Bajern, samo nekoliko nedelja pošto je Borusija u finalu Lige šampiona izgubila od ekipe iz Minhena. Mario nikada nije bio srećan u novom klubu, a njegov povratak u BVB 2016. godine mnogi kategorišu kao bekstvo. Međutim, u sistemu koji je postavio Tomas Tuhel za njega nema mesta, a veza između njih dvojice smatra se „zategnutom“.

Britanski „Miror“ sada navodi da je Liverpul s menadžerom Jirgenom Klopom na čelu zainteresovan da u svoje redove dovede svetskog šampiona, kao i to da je spremio ponudu koju je već prezentovao čelnicima nemačkog kluba.

„Vodimo razgovore sa mnogim igračima i agentima“, bilo je sve što je rekao Klop, upitan o eventualnom Geceovom prelasku u Premijer ligu.

Šanse za Gecea da se nađe u startnoj postavi Borusije su jako male – on u poslednjih nekoliko utakmica nije ušao u igru čak ni kao zamena. Izgleda da se Tuhel odlučio za sistem u kojem za 24-godišnjaka nema mesta.

Jirgen Klop nikada nije krio da Gecea smatra izuzetno talentovanim igračem. Izgleda da on i dalje veruje da nemački reprezentativac može da zablista kao nekada u Dortmundu.

„U Mariju Geceu krije se fudbaler svetske klase. To čovek ne može da zaboravi, to je kao vožnja bicikla“, rekao je Klop u intervjuu u decembru 2016.

Nemački stručnjak je svoju prvu ozbiljniju krizu u Premijer ligi ostavio iza sebe. Mnoge kritike su upućene na njegov račun pošto „Crveni“ šest nedelja nisu dobili ni jednu utakmicu. Ipak, posle nedavne pobede nad Totenhemom (2:0), strasti su se stišale.

Uprkos tome, velike su šanse da Liverpul drugu godinu u nizu pod Klopovim vođstvom ostane bez titule. Trenutno se nalazi na petom mestu na tabeli, sa 11 bodova manje u odnosu na prvoplasirani Čelsi.