Mateus: Hajnkesu nisam zaboravio penal iz '84.

Bundesliga 10. maj 201812:20 > 12:22
Podeli:
Getty Images/Thomas Lohnes

Legenda nemačkog fudbala Lotar Mateus ispričao je anegdotu iz osamdesetih i otkrio šta je ono što i danas zamera svom nekadašnjem treneru Jupu Hajnkesu.

Mateus Hajnkesa opisuje kao nekoga ko ga je stalno izazivao da bude bolji, a njihov odnos od početka je bio baziran na uzajamnom poštovanju. 73-godišnji stručnjak je svojevremeno ponudio menadžeru Borusije iz Menhengladbaha da oduzme novac od njegove plate i dâ ga Mateusu, samo da bi ovaj ostao u klubu.

Kazao je menadžeru Helmutu Grashofu:’Daj mu koliko je potrebno i to oduzmi od moje plate’„, prisetio se Mateus.

Bez obzira na Hajnkesovu dobru volju i spremnost da žrtvuje zaradu zarad ostanka svog pulena, Mateus je te 1984. odlučio da iz Menhengladbaha ode u Bajern. Poslednje odigane utakmice u dresu Borusije, a protiv Bajerna, i danas se nerado seća. Hajnkes ga je tada naterao da izvede jedanaesterac.

To je jedino što Jupu i danas zameram. Kada igrač nije ubeđen u to da želi da izvede penal, trener ne treba da ga primora da to učini. To je bila moja poslednja utakmica za Gladbah, transfer u Bajern je bio dogovoren. Premišljao sam se da li da izvedem penal kada je Hajnkes došao i kazao:’Šutiraćes‘“, prisetio se Mateus tog događaja i dodao:

Pet godina sam igrao za taj klub, koji sam voleo od detinjstva. Došla je poslednja utakmica i ja sam zakazao na penalu. To me je zaista zabolelo. Verovatno nisam bio dorastao takvom pritisku„.

Mateus je ’84. prešao u Bajern, a Hajnkes mu se pridružio tri godine kasnije.