Mašina za novac: Borusija zaradila 400 miliona evra

Bundesliga 3. jan. 201911:15
Podeli:
Getty Images/Lars Baron

Borusija iz Dortmunda je prodala Kristijana Pulišića Čelsiju za 64 miliona evra i time potvrdila da joj niko nije ravan u zaradi od prodaje igrača.

Lars Baron, Getty Images Sport

Klub sa Vestfalena ima vrlo jasnu politiku, kupiti mladog, talentovanog igrača, za relativno mali novac i ubrzo ga prodati za nekoliko puta veću sumu.

Zahvaljujući ovom načinu poslovanja Borusija je zaradila 400 miliona evra u proteklih par godina od prodaje igrača!

Boris Streubel/Bongarts/Getty Images

Prodajom Usmana Dembelea Barseloni ostvarena je najveća zarada u istoriji kluba. Godine 2016. nemački klub je kupio mladog francuskog fudbalera od Rena za 15 miliona evra, da bi ga sledeće godine prodao katalonskom klubu za 145 miliona evra! Barselona je tada prodala Nejmara Pari Sen Žermenu i bila je u potrazi za adekvatnom zamenom na krilu, tako da nije žalila novac da dovede pravo pojačanje.

Getty Images/Simon Hofmann

Pjer Emerik Obamejang prodat je Arsenalu za 63,7 miliona evra. Gabonac je na Vestfalen stigao u leto 2013. godine iz Sent Etjena kao zamena za Roberta Levandovskog, koji je potpisao za Bajern iz Minhena. 

Jamie McDonald/Getty Images

Još jedan veliki transfer desio se 2016. godine kada je Henrik Mktarijan prodat Mančester Junajtedu za 42 miliona evra. On je u Borusiju stigao iz Šahtjora 2013. godine za 13 miliona evra.

Getty Images/Dennis Grombkowski

Mats Humels jedan od najboljih nemačkih defanzivaca, prodat je Bajernu 2016. godine za 35 miliona evra. 

Laurence Griffiths/Getty Images

Ilkaj Gundogan se preselio iz Borusije u Mančester Siti u leto 2016. godine. Klub sa Etihada je za transfer veziste morao da izdvoji 27 miliona evra.

Što se tiče  ostalih igrača klub je od prodaje Sokratisa Papastapoulosa zaradio 20, od prodaje Matija Gintera 17, Šindžija Kagave 16, Svena Bendera 15 i Nurija Sahina 10 miliona evra.

Uzimajući u obzir sve ove cifre dolazimo do toga da je Borusija iz Dortmunda prava mašina za pravljenje novca,