"Ančeloti i Van Gal nisu dobro prošli u Bundesligi"

Bundesliga 25. apr. 201920:50 > 20:51
Podeli:
Martin Willetts/Getty Images

Nekadašnji trener minhenskog Bajerna, Ajntrahta, Šalkea i Fulama Feliks Magat kritikovao je položaj trenera u Bundesligi.

Odlaskom Markusa Vajncirla iz Štutgarta, nemački šampionat je u toku ove sezone zabeležio 10 promena trenera.

Povezano

Ovo nije tema od danas ili juče. Pošto sam bio igrač, trener i menadžer, raspolažem velikim iskustvom u profesionalnom fudbalu. Pritom sam svedočio brojim promenama i razvitku kroz koji je ova branša prošla. Činjenica je da se pozicija trenera u okviru klubova u Nemačkoj, od sredine osamdesetih godina, sve više oslabljuje, dok su oni izloženi kritikama u javnosti“, istakao je Magat i dodao:

Porazi se pripisuju trenerima, dok je njihov udeo u pobedama sve manji. To ide toliko daleko, da uspešni treneri poput Luja van Gala ili Karla Ančelotija nisu bili priznati u Nemačkoj i njihova kompetentnost je dovedena u pitanje. U strukturi kakava je naša, trener je žrtva predsednika, menadžera i nadzornih odbora, koju oni najlakše predstavljaju u javnosti“.

U Bajernu predsednik Uli Henes daje podršku Niku Kovaču, dok Karl-Hajnc Rumenige ističe da za hrvatskog stručnjaka nema garancije za narednu sezonu.

U suštini, trener je uvek jak onoliko koliko ga takvim učine odgovorni u klubu. Ako uprava ne stoji čvrsto iza njega sve vreme, brzo će biti diskusija u vezi sa trenerom. Kada je Kovač u pitanju, ne verujem da je imao uticaja na formiranje ekipe. On nije mogao da dovede igrače koje je želeo. Zbog toga on ne može da bude odgovoran za sastav ekipe. To je činjenica koja u sveobuhuvatnoj proceni njegovog učinka ne sme da bude zanemarena. Moje mišljenje je da Niko obavlja dobar posao u Minhenu“, zaključio je 65-godišnjak.

Četiri kola pre kraja, Bavarci sa 70 bodova drže čelo tabele, a prati ih Borusija Dortmund sa bodom manje. Kada je u pitanju Kup, minhenski klub se pobedom nad Verderom iz Bremena (3:2) plasirao u finale, te će snage odmeriti sa Lajpcigom 25. maja od 20 časova.