Kraj velike karijere – povukao se Arjen Roben

Podeli:
Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images

Legendarni ofanzivac holandske reprezentacije i doskorašnji fudbaler minhenskog Bajerna Arjen Roben objavio je da je završio profesionalnu igračku karijeru u 36. godini.

Blistavu karijeru krini fudbaler započeo je u Groningenu, a potom je prešao u PSV. Dolaskom Romana Abramoviča u Čelsi londonski klub je bio spreman da potroši velika sredstva da bi doveo Robena, a on je među „Plavcima“ proveo tri godine.

Povezano

Potom je usledio transfer u Real Madrid u kojem je igrao od 2007. do 2009. godine, kada je postao igrač Bajern Minhena. U Bavarskoj je proveo deset uspešnih godina, a poslednji meč u karijeri odigrao je u maju u finalu Kupa u trijumfu nad Ajntrahtom.

Tokom igračkih dana Roben je osvojio pregršt trofeja: bio je šampion Holandije dvaput, sa Čelsijem je osvojio dve Premijer lige i jedan FA kup i dva Liga kupa, sa Realom je bio prvak Španije 2008. godine, a sa Bajernom je naslov nemačkog šampiona osvojio osam puta, a pet puta je osvajao Kup Nemačke. Najveći uspeh dogodio se 2013. godine, kada je Bajern postao prvak Evrope.

Fantastično je Roben igrao i u nacionalnom timu Holandije – na 96 mečeva postigao je 37 golova. Igrao je na tri Svetska prvenstva – Holandija je 2010. godine bila druga, a 2014. su osvojili bronzanu medalju.

Sjajni holandski ofanzivac ostaće upamćen i po svojim karakterističnim prodorima po desnoj strani, posle kojih bi usledio dribling ulevo, lažnjak i precizan šut u dalji ugao gola.

Bez ikakve sumnje bila je to najteža odluka koju sam morao da donesem u karijeri. Odluka u kojoj su se sukobili srce i um. Ljubav prema sportu me je ubeđivala da i dalje mogu da igram na najvišem nivou, ali realnost ne funkcioniše uvek kako bismo želelil. Više nisam 16-godišnji momak koji nije imao nijednu povredu. Sada sam spreman i zdrav, a uz to sam i ljubitelj mnogih drugih sportova. Želeo bih i njima da se bavim u budućnosti. Završavam karijeru, ali na dobar način“, izjavio je Roben po objavljivanju povlačenja.