Apsolutna legenda: Rumenige napustio Bajern

Bundesliga 1. jun 202114:49 > 15:284 komentara
Getty Images/Matthias Hangst

Karl-Hajnc Rumenige povlači se za funkcije predsednika Upravnog odbora Bajerna, saopštio je nemački klub.

Rumenige je trebalo tek krajem godine da napusti tu funkciju, ali je odlučio to da uradi šest meseci ranije kako bi njegov naslednik Oliver Kan od početka sezone mogao da preuzme novi posao.

Karl-Hajnc je živa legenda Bajerna i neko ko je dobrim delom doprineo stvaranju ovog bavarskog giganta. U klub je došao još 1974. godine iz Borusije Lipštat kao igrač. Odigrao je 310 utakmica i postigao 162 gola, dva puta je bio prvak Evrope, dva puta najbolji igrač Starog kontinenta, dva puta šampion  države, dva puta osvajač Kupa, jednom evropski šampion sa reprezentacijom Nemačke.

Deset godina kasnije ga je njegov doskorašnji saradnik u upravi Bajerna Uli Henes prodao Interu za 10.000.000 maraka i tako spasio klub od bankrotstva. To je bio drugi najveći transfer u tadašnjem fudbalu, odmah iza Dijega Maradone.

Getty Images/Simon Hofmann

U Bavarsku se vratio 1991. godine kao potpredsednik Bajerna, da bi 2002. preuzeo i funkciju predsednika upravnog odbora.

Tu je imao još više uspeha, osvojio je dve triple krune, 2013. i 2020, ukupno 14. titula prvaka Nemačke, sada već devet uzastopnih…

Rumenige će posle Bajerna nastaviti da radi u Izvršnom odboru UEFA.

 

Komentari

Vaš komentar