Ko je Donata Hopfen, najmoćnija žena nemačkog fudbala?

Bundesliga 25. jan. 202210:00 > 10:414 komentara
Podeli:
Donata Hopfern
Printscreen, DFL Twitter

Od 1. januara 2022. godine Donata Hopfen preuzela je funkciju direktorke Nemačke fudbalske lige (DFL). Ona je na mestu direktora nasledila Kristijana Zajferta, koji je ovu funkciju obavljao punih 16 godina. Hopfen je prva žena visoko pozicionirana u nemačkom fudbalu.

Reč je o uspešnoj poslovnoj ženi, po struci digitalnom konsultantu, rođenoj 1977. godine u Hamburgu. Inače, taj grad osim što je poznat po jednoj od najvećih luka u Evropi, poznat je i kao rodno mesto mnogih uspešnih Nemaca i Nemica, među kojima je i nedavno penzionisana kancelarka Angela Merkel.

Hopfen do sada nije radila u svetu fudbala, ali joj se to u Nemačkoj ne zamera, već se ističe njena sposobnost, koju je dokazala više puta, radeći 14 godina u medijskoj kompaniji Aksel Špringel, kojoj između ostalog pripadaju najčitanije novine i portal u toj zemlji „Bild“, zatim švajcarski „Blik“ i na našem podneblju „Blic“. Uz to radila je i kao partnerka preduzeća BCG Digital Ventures, koje realizuje digitalne poslovne modele širom sveta.


Getty Image/ Alex Grimm / Staff

 

Dolazak ove uspešne menadžerke podržao je i njen prethodnik, uz molbu da joj se pruži iskrena podrška.

„Dajte toj ženi šansu, onako kako ste je dali meni. Ona je veoma dobar izbor. Odlično je umrežena, potpuno kompetentna u digitalnim i strateškim pitanjima i iskusna je menadžerka”, rekao je Zajfert na svom oproštajnom govoru.

Biranim rečima o Hopfenovoj govorio je i šef Nadzornog saveta DFL Peter Peters.

„U vremenu promena ona raspolaže svim kvalitetima i sposobnošću da se nametne kako bi DFL za račun klubova obe profesionalne lige povela u uspešnu budućnost“, rekao je Peters.

Sama Donata se mesecima unazad pripremala za preuzimanje ove funkcije.

„Raduje me što ću zajedno sa klubovima i sa timom DFL prihvatiti aktuelne i buduće izazove. Bundesliga, Druga nemačka liga kao i njihovo udruženje DLF imaju veliki ugled širom sveta. Zadatak je da se to sačuva u kontekstu tehnoloških, društvenih, medijskih promena u fudbalskom okruženju – a istovremeno da se inovativno nadalje razvija“, rekla je Hopfenova.

Problemi sa kojima će morati da se suoči

Problem na relaciji fudbalski savez – liga, nije nešto što postoji samo u Srbiji, već godinama razara i nemački fudbal. Rat između Nemačke fudbalske lige (DFL) i Nemačkog fudbalskog saveza (DFB) je nešto što traje već godinama unazad, s tim što se s vremena na vreme, kao treća strana u ratu sa obe organizacije umeša fudbalski klub Bajern, koji pomalo nadmeno i oholo misli da oba tela treba da služe u njegovu korist.

 

Guliverimage

 

DFL savezu posebno zamera loš rad sa mlađim reprezentativnim kategorijama kao i loš rad sudijske organizacije, što se sve kasnije odražava i na rezultate „A“ tima nacionalne selekcije.

U nemačkom fudbalu vode se diskusije o pravilu 50+1, prema kome klubovi zadržavaju kontrolu nad većinom svojih akcija i kada veliki kapital ulaže u njih. Uz to, već duže vreme vodi se diskusija kako da nemački klubovi održe i poboljšaju svoje pozicije u međunarodnom fudbalu i kakav uticaj na to ima gore navedena vlasnička struktura klubova, zbog koje pojedinci misle da nemaju jednake šanse u internacionalnim takmičenjima, poput ostalih klubova iz liga petice.

Dok postoje  oni koji misle da je sadašnja vlasnička struktura bolje rešenje za nemačku državu i društvo u celini, nego da im fudbalom „gazduju“ bogataši sa istoka, kao što je slučaj u nekim drugim ligama, postoje i oni koji ne bi imali ništa protiv toga… Bundesligaškim klubovima su zbog pandemije izazvane koronavirusom izvori prihoda značajno opali, kako od prodaje karata, tako i od TV prava, što mora da se popravi.

Sve su to problemi sa kojima će nova direktorka morati da se suoči.

 

Getty Images/Christian Kaspar-Bartke

 

Da podrške sa svih strana neće faliti gospođi Hopfen, od one koju čini aktuelna politička vlast u Nemačkoj (naročito „zelenih“), ali i do stručne, dokaz je i saradnja sa Hansom-Joahimom Vackeom, čelnim čovekom Borusije Dortmund.

„Podržaću je i neću se mešati u operativne poslove, već ću učestvovati u razradi strategije za Ligu“, rekao je Vacke, koji će od februara postati šef Nadzornog saveta DFL.

Kako će naredne tri godina, na koliko je potpisan ugovor, Donata Hopfen obavljati posao direktorke DFL ostaje da vidimo, a mečeve tri najbolje nemačke lige možete pratiti ekskluzivno na kanalima Sport Kluba.

Komentari

Vaš komentar