Koliko košta Alaba? Sve (ni)je u novcu

Bundesliga 4. jan. 202121:544 komentara
Podeli:
Sebastian Widmann/Getty Images

U moru mnogih atraktivnih slobodnih agenata predstojećeg leta izgleda da će u prvom planu biti potencijalni transfer Davida Alabe.

Austrijski reprezentativac i jedan od najvažnijih igrača minhenskog Bajerna po svemu sudeći napustiće Alijanc Arenu posle tačno 10 godina. Pokušavali su čelnici šampiona Evrope da dogovore nastavak saradnje sa 28-godišnjim univerzalcem, koji se posebno ispraksovao u pokrivanju pozicija štopera, levog beka i zadnjeg veznog, ali do dogovora nije došlo. Jedan od operativaca Oliver Kan rekao je da klub ne prihvata ucene i da neće dati Alabi platu koju je tražio njegov menadžer Pini Zahavi. Navodno se radi o cifri od 20 miliona evra godišnje, čime bi bio najplaćeniji igrač u klubu, što u Minhenu nemaju nameru da plate.

Trenutna Alabina plata je devet i po miliona evra godišnje. Počela je licitacija ko bi mogao da izađe u susret takvim zahtevima. Onaj ko bi to platio napravio bi ga jednim od najbolje plaćenih defanzivaca današnjice, a čak je procurela informacija da će Pini Zahavi od budućeg poslodavca tražiti 25 miliona evra godišnje, kako bi bio na samom vrhu, na kojem je trenutno Matajs de Liht sa skoro 24 miliona evra godišnje.

povezane vesti

A onda se ovih dana pojavila priča da je igrač u poodmaklim pregovorima sa madridskim Realom. Prvo je „Marca“ objavila priču da je kraljevski klub privoleo igrača platom od 10 miliona evra godišnje, da bi se kasnije u drugim medijima pojavila ipak informacija da Zahavi zahteva od Reala platu od 13 miliona evra. To bi napravilo ozbiljan problem u Realovoj svlačionici, jer time bi Alaba postao najbolje plaćeni defanzivac kluba i sa tog mesta bi istisnuo kapitena Serhija Ramosa, koji zarađuje 12 miliona godišnje i takođe je u poslednjoj godini ugovora.

Ako su ti navodi tačni, onda se postavlja pitanje šta je bilo sa onih početnih 20-25 miliona evra koliko je bilo mnogo Bajernu da plati? Zbog čega Zahavi od Reala nije tražio tu cifru, nego se sada operiše sa 12-15 miliona evra manjim iznosom? Ako bi 13 miliona evra bila cifra kojom bi Real privoleo Alabu, otkud onda ideja da tu istu ponudu ne bi mogao Bajern da ponudi i da nije imao u planu? Jer Bajernom najplaćeniji defanzivac Lukas Ernandes ima 12 i po miliona godišnju platu i Alabinih 13 ne bi previše probilo taj limit i pretpostavlja se da ne bi minhenskom klubu bilo previše teško da isplati tu cifru.

Ali ako je Real u igri a Bajern nije da li to onda znači da Alaba ipak više preferira da igra u dresu „većeg“ kluba? Da li to onda znači da nije baš u njegovom slučaju sve u novcu kako su pokušavali u Minhenu da predstave? Mada, niko se posebno nije osvrnuo na izjavu još jednog od čelnika i legende Bavaraca Karla Hajnca Rumenigea da Bajern i dalje veruje da može da napravi dogovor sa Alabom. U svetlu svih ovih informacija moglo bi se doći do zaključka da su Alaba i Zahavi ipak spremni i za manji ugovor od onih početnih 20-25 miliona, pošto očigledno nema zainteresovanih strana da u doba pandemije koronavirusa istrese toliki keš. A to znači da je Bajern i dalje u igri.

Komentari

Vaš komentar