U Kelnu se oprostili od čuvene maskote – jarca Henesa VIII

Bundesliga 22. apr. 202117:482 komentara
Podeli:
FC Cologne's mascot, the goat 'Hennes VIII'
REUTERS/Ina Fassbender

Nemački bundesligaš Keln objavio je da je uginula njihova čuvena maskota - jarac Henes VIII.

Bundesliga

Ovaj nezaboravni jarac bio je redovan na svim domaćim utakmicama Kelna u periodu od 2008. do 2019. godine. Međutim, poslednjih dana njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo i uginuo je u sredu u 14. godini.

Tužnu vest saopštio je potpredsednik kluba Ekhard Sauren.

Henes VIII je na mnogo načina bio poseban jarac. Bio je naša maskota od 2008. godine kad je na tu funkciju izabran glasanjem putem interneta i od tada je u narednih 11 godina doživeo mnogo uspona i padova„, rekao je Ekhard Sauren za klupski sajt.

Keln je u tom periodu dva puta ispadao iz Bundeslige, dva puta se vraćao u elitni rang, a 2017. je čak uspeo da se kvalifikuje za Ligu Evrope i bar na kratko podseti na slavne dane. Tada je, između ostalih, Keln igrao i protiv fudbalera Crvene zvezde.

Henes VIII je bio deo duge tradicije u Kelnu, koja datira još od 1950. godine, kada je lokalni direktor cirkusa poželeo klubu sreću i poklonio im pravog jarca.

Poslednji u nizu, Henes IX, preuzeo je funkciju 2019. Međutim, tokom pandemije zbog higijenskih restrikcija on nije bio u mogućnosti da izvršava svoje „dužnosti“ pred utakmicu što se očigledno odrazilo i na formu ekipe koja je trenutno u zoni ispadanja.

Komentari

Vaš komentar