Bufon i Kasiljas – Braća po rukavicama

Champions League 22. feb 201714:14 > 14:20
Podeli:
Shaun Botterill, Getty Images Sport

Tek je sreda, a fudbalsku nedelju za nama već je obeležio jedan golman. Da, da pričamo o Vejnu Šou golmanu Satona - prekomerna kilaža, sendvič tokom meča, priča o kladionici i odlazak iz kluba... Ali ono što sledi u sredu uveče je prava poslastica - okršaj Đanluiđija Bufona i Ikera Kasiljasa.

Porto će dočekati Juventus u prvom meču osmine finala Lige šampiona, a oči ljubitelja fudbala biće uprte u dvojicu sjajnih čuvara mreže – sa jedne strane je Iker Kasiljas a sa druge Đanluiđi Bufon.

Bufon ima 39 godina i svakako je blizu odluke da završi svoju fantastičnu karijeru. Kasiljas ima 35 i neće mnogo duže stajati među stativama od Bufona. Dvomeč između ekipa čije mreže čuvaju možda su i poslednja prilika da ih vidimo u isto vreme na istom terenu.

Do sada su dvojica velikana 12 puta igrali jedan protiv drugog, uključujući i reprezentativne mečeve. Tri puta je slavio Bufon, etiri puta Kasiljas, tri puta je bilo nerešeno, a dva meča koja su završena nerešeno dobio je nakon penala Kasiljas.

Bufon je na tim mečevima primio 15 golova, a Kasiljas 13 (ne računajući penal serije).

Printscrean

Bufon je za Kaisljasa oduvek bio uzor. Kada je sredinom devedesetih godina Bufon probijao sebi put ka prvom timu Parme, četrnaestogodišnji Kasiljas je gledao i učio.

„Uživao sam gledajući Bufonov stil i generalno njegovu ličnost. Dok sam odrastao ugledao sam se na njega i nekako se dogodilo da imamo donekle slične karijere. Mislim da italijanski fudbal nikada više neće imati takvog golmana“, kaže Kasiljas.

Sa druge strane, Bufon nikada nije štedeo na pohvalama na račun španskog golmana. Pre dve godine je u intervjuu za Marku rekao šta misli o Kasiljasu:

„Mislim da je najbolji golman ‘moje’ ere Iker Kasiljas. Uvek je bio najbolji“, poručio je tada Bufon.

Dvojica golmana i danas vole da pohvale jedan drugog. Na zvaničnim stranicama na društvenim mrežama Lige šampiona postavljen je video posvećen njima dvojici uz pitanje „ko je bolji?“.

Kasiljas je poručio da misli da je bolji Bufon, dok Italijan šmekerski nije želeo da bira već je poručio – „mi smo najbolji“.

Printscrean

Ako brojimo trofeje, Kasiljas je u prednosti, ali njihove karijere su takve da je praktično nepotrebno baviti se statistikom.

Printscrean