UEFA u dilemi: Lajpcig ili Salcburg u Ligi šampiona?

Champions League 22. feb 201714:12 > 14:25
Podeli:
Maja Hitij/Bongarts/Getty Images

UEFA se našla pred neočekivanim izborom jer postoji mogućnost da dva kluba koji kontroliše ista organizacija učestvuju u evropskim kupovima, što je zabranjeno propisima "Evropske kuće fudbala".

RB Lajpcig je trenutno drugoplasirani u nemačkom prvenstvu, dok je u Austriji na vrhu tabele Salcburg, drugi tim koji kontroliše Red Bul. Kako postoji šansa da oba tima igraju Ligu šampiona, postavilo se pitanje šta će se dogoditi u tom slučaju.

Iz UEFA ne žele da brzaju, već kažu da je ceo slučaj „hipotetički“ i da će konačnu odluku, ako se to desi, doneti u junu. 

„Kada iz nacionalnih saveza u junu budemo dobili listu timova koji su se plasirali u evropska takmičenja, tada ćemo odlučiti“, kažu iz UEFA. 

Član 5 Regulativa evropskih takmičenja glasi „nijedan klub koji učestvuje u evropskim takmičenjima ne može direktno ili indirektno da bude vlasnik kluba, ili dela drugog kluba, koji takođe učestvuje u evropskim takmičenjima“, na prilično jasan način objašnjava stanje, ali ostaje pitanje koga onda eliminisati?

Na drugoj strani Oliver Minclaf, koji je izvršni direktor RB Lajpciga i šef „Red Bul fudbala“, kaže da su najnovije informacije samo nagađanja i da nema brige.

„Mi u Lajpcigu nismo zabrinuti i do sada nam iz UEFA nisu stizali nikakvi signali u tom pravcu. Ako se kvalifikujemo mislim da nema straha da li ćemo igrati u Evropi“, kaže Minclaf.

Lajpcig je osnovan 2009. godine i ove sezone je jedan od najboljih u Bundesligi, dok je Salcburg trostruki uzastopni šampion i trenutni lider austrijske lige. Zbog sponzora Lajpcig nije mogao da stavi predznak „Red Bul“, kao Salcburg, te je iskoristio skraćenicu RB (Rasen Ballsport).