"Povećati broj utakmica u LŠ, smanjiti u prvenstvima"

Champions League 24. maj 201813:06 > 13:07
Valerio Pennicino/Getty Images

Prvi čovek Asocijacije evropskih klubova Andrea Anjeli rekao je da najbolji klubovi ‚Starog kontinenta‘ treba da igraju više utakmica u Ligi šampiona, a manje u svojim domaćim prvenstvima.

Anjeli, koji je takođe i predsednik Juventusa, rekao je da najbolji klubovi trenutno razmatraju brojne ideje. Takođe je nagovestio da bi prva faza Lige šampiona trebalo da ima četiri grupe od po osam klubova, a ne osam grupa po četiri tima.

Svi mi želimo više međunarodnih utakmica, a manje domaćih, kombinovanih sa generalnim smanjenjem brojem utakmica, pošto ne želimo da pređemo određeni broj“, rekao je Anjeli.

Italijan je u intervjuu za „Gardijan“ rekao da bi trebalo zadržati grupnu fazu sa 32 tima, ali uz određene promene koje bi dovele do toga da timovi igraju po 14 utakmica umesto dosadašnjih šest.

Rekli biste da ko god da učestvuje mora da igra svoju domaću ligu sa šestoricom igrača mlađih od 21 ili 23 godine. To je samo zamisao jer u ovom trenutku ne postoji nikakav projekat“, naglasio je Anjeli.

Anjeli je, ipak, istakao da to ne znači da bi najbolji klubovi mogli da se odvoje od Evropske fudbalske unije i pokrenu svoje takmičenje.

Ako uspemo da nađemo osnovu u kojoj možemo da razgovaramo o ovome sa nacionalnim asocijacijama, evropskim ligama, UEFA i klubovima, mislim da će to biti samo normalna evolucija koju treba da imamo u fudbalu. Bilo da smo Mančester Junajted, Real, Juventus ili Legija, Sporting i Anderleht, svi želimo veću međunarodnu pažnju da bismo razvili svoje brendove. Sve se danas svodi na izloženost brendova“, rekao je prvi čovek Asocijacije evropskih klubova.