Napoli: Maradona, Kup UEFA, srpske mušterije

Champions League 18. sep 201815:29 > 16:15
Maurizio Lagana/Getty Images

Klub sa juga Italije jedan je od najpopularnijih na Čizmi i jedno od respektabilnijih evropskih imena. Statusni simbol je Dijego Maradona, čovek koji je ovom klubu podario najlepše godine.

Napoli je prvi izlazak u evro-kupove imao u sezoni 1962/63. u Kupu pobednika kupova. Došao je do četvrtfinala, a tu je nepremostiva prepreka bio OFK Beograd i čuveni „S“ trio, Skoblar – Santrač – Samardžić. Poslednji je u tri meča, dva predviđena i majstorica zbog nerešenog rezultata u ukupnom dvomeču 3:3, postigao četiri gola i bio apsolutni heroj Romantičara.

Posle nekoliko narednih izlaska u kojem je krajnji domet bio treće kolo Kupa sajamskih gradova i Kupa UEFA, Napolitanci su u sezoni 1976/77. napravili prvi veći proboj i to u takmičenju u kojem su ostvarili evropski debi. Došli su do polufinala Kupa pobednika kupova, gde su izgubili od Anderlehta. Tu generaciju predvodio je Antonio Julijano, inače rekorder kluba po broju odigranih utakmica, do čuvenog Đuzepea Bruskolotija, čak 505.

Klub je ponovo pao u prosečnost, a u jednom od učešća u Kupu UEFA 1981/82. već u drugom kolu završili su evropsku priču, a dželat je ponovo bio srpski tim Radnički iz Niša. U prvom susretu u Napulju je bilo 2:2, dok je na Čairu bilo 0:0. Real sa Nišave je tada dogurao do polufinala, a pod Vezuvom su shvatili da nešto mora da se menja.

To se i dogodilo tri godine kasnije, kada se dogodila fudbalska revolucija. Tada najbolji igrač sveta i jedan od najboljih svih vremena Dijego Maradona odlučio je da napusti etabliranu Barselonu i pređe u klub koji ni po čemu nije bio veliki, niti atraktivan. Ali rodila se ljubav na prvi pogled, a plodovi iste bili su izuzetno bogati za obe strane. Maradona je igrao dva finala Svetskog prvenstva, jedno osvojio i stekao potpunu afirmaciju igrajući fudbal života, a Napoli je imao zlatnu eru. Osvojio je Seriju A prvi put u istoriji 1987. a tri godine kasnije i drugu, ujedno i poslednju. Između ta dva uspeha došao je najveći u evropskim okvirima kada je 1989. osvojen Kup UEFA.

Allsport UK /Allsport

Ali čak ni dijego Maradona nije mogao da pomogne Napolitancima da naprave veći proboj u elitnom takmičenju, tadašnjem Kupu evropskih šampiona. Prvi put nisu imali ni sreće, pošto su odmah na startu izvukli Real Madrid. Drugi put su 1990/91. prošli prvu prepreku, ali su zastali kod druge, protiv moskovskog Spartaka, koji je bio bolji na penale.

Onda je krenuo strmoglavi pad, čak i selidba u Seriju B i Seriju C, ali dolaskom Aurelija de Laurentisa kao vlasnika stvari se menjaju. Napoli se vraća u Evropu na velika vrata, a Ligu šampiona prvi put igra 2011/12. Tada dolaze do osmine finala, gde ih je uz dosta sreće eliminisao Čelsi. Posle toga još samo jednom su došli do prve eliminacione faze, a najbolji evropski rezultat u ovom periodu zabeležen je u sezoni 2014/15. kada su došli do polufinala Lige Evrope. Na njihovu žalost ispali su od ukrajinskog Dnjepra.

Getty images/ Francesco Pecoraro

U tom periodu menjali su se treneri, nekako je najupečatljiviji bio je Mauricio Sari, koji je do ove sezone postavio čuveni Saribal, ultra napadački fudbal. Ali jedno ime je ostalo konstanta. Marek Hamšik, čovek koji za prethodnih 10 godina nijednog trenutka nije ni mislio da napusti Napulj, što mu je donelo mesto u istoriji simpatičnog, južnjačkog velikana, u ravnopravnom društvu Đuzepea Bruskolotija i Antonija Julijana. Kuždravi Gaučos ipak je božanstvo, ali njega je Marakana već videla. Red je došao na legendarnog Slovaka.