Ako ne ide Siti, da li peti u Premijer ligi ide u LŠ?

Champions League 14. feb 202021:18 > 21:20
Catherine Ivill/Getty Images

UEFA i Premijer liga nisu još uvek zvanično potvrdile šta za klubove u Premijer ligi znači kazna koju je UEFA izrekla Mančester sitiju.

Harry Hubbard/Getty Images

Evropska fudbalska unije izbacila je Mančester siti iz evropskih takmičenja na dve sezone, počevši od sezone 2020/21. Mančester siti ima pravo žalbe i već je najavio da će istu uložiti.

Naravno, odmah se postavlja pitanje šta za ostale klubove u Premijer ligi znači izbacivanje Mančester sitija iz Lige šampiona. Premijer liga i UEFA nisu se zvanično oglasile po ovom pitanju, ali pravila UEFA su prilično jasna.

Pravilo 4.08 kaže:

„Klub koji ne može da učestvuje u takmičenju biće zamenjen prvim sledećim na tabeli iste lige istog saveza ako taj klub ispunjava uslove za učešće u takmičenju. Jedno potencijalno rešenje je da će se za najveće evropsko klupsko takmičenje plasirati petoplasirana ekipa na tabeli“.

Pogleda na tabelu Premijer lige u ovom trenutku u poziciju da direktno ide u Ligu šampiona stavlja Šefild junajted koji na petom mestu ima dva boda više od Totenhema, ali i meč više u odnosu na ekipu Žozea Murinja.

U samo četiri boda su još tri kluba – Vulverhempton, Everton i Mančester junajted, a u sedam bodova zaostatka ulaze i Arsenal, Barnli, Njukasl i Sautempton.

Za zvanučnu potvrdu direktnog plasmana petoplasiranog tima u Ligu šampiona i UEFA i Premijer liga sigurno će sačekati odluku po žalbi koju će uložiti Mančester siti.