Laković: Nova sezona Lige šampiona počinje u oktobru

Champions League 30. apr 202013:24 > 13:35
Podeli:
fss.rs

Direktora nacionalnih asocijacija UEFA Zoran Laković rekao je da se gubitak u evropskom fudbalu zbog koronavirusa trenutno ne može izračunati.

Fudbalska industrija deliće sudbinu kompletnog sveta, ekonomije i privrede. Naravno da već baratamo određenim podacima prouzrokovanim odlaganjem EURO 2020, za narednu – 2021. godinu, međutim svi ostali pokazatelji ceniće se tek kad budemo sigurni da li ćemo i kada nastaviti takmičenje u Ligi šampiona i Ligi Evrope. U ovom trenutku rano je za konkretne cifre, ali cela fudbalska industrija deliće ekonomsku sudbinu kompletnog društva“, rekao je Laković na početku razgovora za Sportski žurnal.

Preporuke UEFA i razmišljanja ljudi iz FIFA prilično se razlikuju, šef lekarske komisije FIFA Mišel Dog, izjavio je da fudbal ne bi trebalo da se igra pre 1. septembra zbog koronavirusa.

„Mislim da je to paušalna ocena predsednika Zdravstvene komisije FIFA. Naša medicinska komisija je u stalnom zasedanju i sa prvim informacijama izaći će 12. maja, trenutno rade na medicinskom protokolu i u drugačijoj je poziciji. FIFA bukvalno do 2022. godine i Svetskog prvenstva u Kataru nema veliko prvenstvo, a UEFA osim EURO, državnih timova, ima dnevni život i aktivnosti usko povezane s klubovima, pre svega kroz takmičenja u Ligi šampiona i Ligi Evrope, brojnim takmičenjima mlađih selekcija… U ovom trenutku držimo komunikaciju sa svih 55 nacionalnih asocijacija svakodnevno i imamo konkretnije i bolje informacije na dnevnom nivou. FIFA pre svega gleda globalnu sliku, ono što važi za Evropu ili jednu konfederaciju, ne mora da znači da će u istom periodu važiti za Afriku, Ameriku ili neku treću konfederaciju“.

Laković je istakao da ne veruje da će biti daljih prolongiranja.

„UEFA je izašla s kompletnim programom i dostavila svim nacionalnim savezima trenutno validnim scenarijom i iza koga stojimo, a to je da ćemo pokušati da nastavimo klupska takmičenja – Ligu šampiona i Ligu Evrope tokom avgusta, da ćemo paralelno s tim završetkom početi i sa klupskim kvalifikacijama za novu sezonu… I sa jasnim planom da ćemo u septembru, oktobru i novembru u terminima predviđenim za to, igrati i nacionalna takmičenja“.