Boateng govori igračima da kleče tokom mečeva LŠ

Champions League 30. jul 202011:26 > 11:30
Getty Images/Alexander Hassenstein

Defanzivac Bajern Minhena Žerom Boateng izjavio je kako igrači moraju da iskoriste platformu koju im omogućavaju mečevi Lige šampiona kako bi klečeći poslali poruku o rasnoj ravnopravnosti u svetu.

Ovaj vid protesta popularizovao je BLM pokret („Black Lives Matter“), a još ga je 2017. godine upotrebljavao NFL kvoterbek Kolin Kapernik. Posle protesta koji su krenuli nakon ubistva Džordža Flojda, ovaj vid prostesta postao je neizostavni deo elitnih sportskih takmičenja poput Premijer lige i Bundeslige.

Povezano

To je veoma moćan način protesta i bitno je da sa njim nastavimo u Ligi šampiona, naročito u finalu jer će čitav svet gledati tu manifestaciju. Nadam se da će nam se pridružiti i sportovi koji se još nisu nastavili zbog pandemije“, izjavio je Žerom Boateng.

Razgovarao sam o tome sa svojim saigračima Leonom Goreckom i Jošuom Kimihom. Oni su me pitali kako najbolje da podrže ove proteste. Ja sam im govorio o problemima sa kojima sam se lično susretao tokom karijere“, rekao je 31-godišnji fudbaler.

Liga šampiona se vraća u avgustu nakon prekida zbog pandemije koronavirusa koji je trajao od marta.