Susret učenika i učitelja u polufinalu Lige šampiona

Champions League 17. avg. 202021:06 > 21:10
Podeli:
Lluis Gene/Pool via REUTERS

Fudbaleri Pari Sen Žermena i Lajpciga sastaju se u utorak od 21 čas u Lisabonu u prvom meču polufinalu Lige šampiona, a biće to prilika da se ponovo ukrste putevi dvojici nemačkih trenera – Tomasu Tuhelu i Julijanu Nagelsmanu.

Upravo Tuhel je dao priliku Nagelsmanu da postane trener kada je zbog brojnih povreda njegova igračka karijera okončana. 33-godišnji stručnjak je i sâm priznao da je pomišljao da okrene leđa fudbala kada je doživeo još jednu povredu kolena igrajući za rezervni tim Augsburga. Međutim, Tuhel je na raspolaganju imao ograničene resurse, a pošto je znao da je Nagelsman izuzetno inteligentan igrač od njega je tražio da odradi analize narednih protivnika kada su obojica bili u Augsburgu u sezoni 2007/08.

Povezano

Odluka se svodila na to da li treba da raskinem ugovor ili pokušam da nađem nešto drugo, ali sam dobio šansu da skautiram protivnike. Tomasu se zapravo svidelo kako radim i to je bio jedan od prvih koraka koje sam napravio na putu do posla prvog trenera. Nikad nisam mogao da zamislim da će sve to dovesti do polufinala Lige šampiona i meča sa timom koji vodi Tomas“, rekao je Nagelsman.

Nagelsman je studirao sportsku nauku, a usput je i učio za trenera, pa se tako pridružio stručnom štabu Hofenhajma, koji ga je 2016. godine imenovao za glavnog trenera. Na taj način je postao najmlađi trener u istoriji Bundesligi sa 28 godina, a zatim je klub spasao ispadanja, da bi sezonu kasnije došao do četvrte pozicije i mesta u Ligi šampiona. Na klupu ’Bikova’ je stigao prošle godine i nastavio je da impresionira svojom organizacijom tima, ali i sposobnošću da pronađe slabe tačke kod protivnika.

David Ramos/Pool via REUTERS

Trener Pari Sen Žermena rekao je da iako nije mogao da predvidi da će se njih dvojica susresti u meču u kojem će ulog biti finale u Ligi šampiona, od prvog dana mu je bilo jasno da Nagelsman može da bude dobar trener.

Bio je ’neprijatan’ igrač, uvek je želeo zna zašto smo uradili ovo ili ono. Njegove analize su nam pokazale da pazi na brojne detalje. U svom životu ne pravim neke projekcije budućnosti, tako da tada nisam mislio da ćemo se jednog dana susresti. Ali, neverovatno je igrati polufinale Lige šampiona protiv Julijana“, naglasio je Tuhel.

Susret između Pari Sen Žermena i Lajpciga na programu je u utorak od 21 čas, a dan kasnije u isto vreme u drugom polufinalu sastaju se Bajern i Olimpik iz Liona. Finale elitnog takmičenja zakazano je za nedelju u 21 čas u Lisabonu.