Zatvorene granice – Superkup Evrope izuzetak

Podeli:
Michael Regan/Getty Images

Evropska fudbalska unija u kontaktu je sa Mađarima oko toga šta je potrebno za ulazak u tu zemlju, pošto je u utorak stupila na snagu odluka o zatvaranju granica. Ta odluka je doneta da bi se sprečilo širenje koronavirusa, ali UEFA ističe da postoje garancije da to ne utiče na Superkup Evrope.

Šampion Evrope Bajern i pobednik Lige Evrope Sevilja trebalo bi da se sastanu 24. septembra u Budimpešti, a planirano je da to bude prvi meč sa gledaocima pod okriljem UEFA od početka pandemije koronavirusa. Međutim, kao što je najavljeno, Mađarska je u utorak zatvorila svoje granice za strance.

Povezano

UEFA blisko sarađuje sa Fudbalskom federacijom Mađarske i Vladom Mađarske oko uvođenja mera da bismo se postarali za zdravlje svih onih koji će prisustvovati i učestvovati na utakmici. Potrebna dokumenta za ulazak u Mađarsku za različite grupe (igrače, zvaničnike, partnere, osoblje, novinare, navijače…) takođe su deo tih razgovora”, ističe se u saopštenju vladajućeg tela evropskog fudbala.

Borba između pobednika dva kontinentalna klupska takmičenja predstavlja otvaranje sezone u Evropi.

Šef kabineta premijera Mađarske Viktora Orbana Gergelji Gulaš prošle nedelje je rekao da ukoliko okolnosti dozvole navijačima će biti dozvoljeno da uđu u zemlju sa dva negativna PCR testa. Takođe je naveo da će oni biti odvedeni direktno na stadion i potom na aerodrom, a takođe će im biti merena temperatura.

U utorak je stigla informacija iz UEFA da će Vlada Mađarske objaviti odluku po kojoj će navijačima biti dozvoljen ulazak u zemlju ukoliko tom prilikom ispune tri uslova. Moraće da pokažu dva negativna PCR teksta, dokaz o kupljenoj karti za Superkup, a i da im temperatura bude u granicama normale.

Evropska fudbalska unija je, s druge strane, objavila da bi navijači mogli da zauzimaju 30 odsto kapaciteta stadiona od 67.215 mesta.