Od Falćinelija do Falćinelija: Kraj Zvezdine serije

Champions League 16. sep. 202020:19 > 20:21
Podeli:
Paolo Rattini/Getty Images

Eliminacijom od Omonije u kvalifikacijama za Ligu šampiona Crvena zvezda još nije završila borbu za jesen u Evropi, ali jeste prekinula jednu veliku seriju.

Do meča na Kipru Crvena zvezda je uspešno prebrodila 14 prepreka u kvalifikacijama zaredom. U svakoj od prethodne tri sezone Zvezda je u evropske kvalifikacije kretala od prvog kola i svaki put je uspela da se probije do samog kraja. Prvi put do Lige Evrope, a naredna dva do Lige šampiona. I ove sezone još dve prepreke, ali treća je bila nepremostiva.

Crvena zvezda gorčinu ispadanja iz kvalifikacija nije doživela pune četiri godine, a poslednji put kada je ispala to je bilo u plej-ofu za Ligu Evrope u sezoni 2016/17. kada je od nje bolji bio Sasuolo. Toj eliminaciji prethodila je eliminacija iz trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona od Ludogoreca.

Povezano

Zanimljivo je da postoji nešto zajedničko za ovogodišnju eliminaciju od Omonije i ondašnju od Sasuola. Tačnije jedno ime – Dijego Falćineli. Njegovo ime biće na usnama mnogih navijača Crvene zvezde zbog prvog promašenog penala u penal seriji u Nikoziji, prvoj neuspešnoj za crveno-bele jop od onog Milana 1988. A Italijan je takođe igrao za Sasuolo tog leta 2016. Doduše, zbirno je odigrao 49 minuta u dva meča bez značajnijeg učinka, ali dovoljno da se zna da je on bio akter poslednjeg Zvezdinog ispadanja u kvalifikacijama. Do Nikozije, kada je on odigrao prvu evropsku utakmicu za Crvenu zvezdu.

Crveno-bele očekuje još jedna šansa, plej-of za Ligu Evrope, tako da evropska sezona nije izgubljena. Možda Falćineli bude junak. Ali za sada, on je, ne samo tragičar sadašnjosti, već i podsetnik na bolnu prošlost.