LŠ: nemački mentalitet pobeđuje u svakom slučaju

Podeli:
London je glavni grad Engleske, kolevke fudbala. Međutim, biće interesantno videti kako će engleski navijači i ljubitelji fudbala podneti to što dva nemačka kluba, njima omražene zemlje u svakom pogledu, u njihovom glavnom gradu biju bitku za titulu prvaka Evrope. Ipak, mnogo je razloga zašto je to tako. Naravno, pre svega onaj na „zelenom tepihu“. Bajern i Borusija klubovi su koji su ubedljivo najviše pokazali ove sezone u eliti i potpuno zasluženo nalaze se tu gde jesu – na korak od sna, od „klempavog“ trofeja koji dodeluje UEFA.

Mnogi sada pričaju o pobedi finansijskog fer-pleja, onoga što propagira predsednik evropske kuće fudbala Mišel Platini, jer Nemci, za razliku od Engleza i Španaca, posluju potpuno na drugačiji način. U Nemačkoj je zakonom maltene zabranjena privatizacija klubova, koji su u većinskom vlasništvu (50 odsto + 1) navijača. Isti ti navijači uredno plaćaju članarine svake godine. Upravo su navijači jedan od glavnih izvora finansiranja kluba, naravno uz sponzore i TV prava. U Nemačkoj je tako jednostavno nemoguće da vlasnik kluba bude Azijat iz Dubaija, ruski tajkun ili američki biznismen. Nemci su sami sebi vlasnici. Ima li šta pametnije od toga? Najslikovitije situaciju opisuje izvršni direktor Dortmunda Hans-Joahim Vacke.

– Za razliku od drugih, mi ne moramo da zovemo Azijate, Ruse ili koga već i pitamo za mišljenje. Nama niko ne naređuje, i niko nije iznad kluba. Radimo svi zajedno na naš način. Tu je suština nemačke filozofije i uspeha. Tu je naša snaga i baš zato imamo dobru situaciju. Moramo da nastavimo da se razvijamo u tom smeru jer verujemo da je to budućnost funkcionisanja fudbala – rekao je Vacke.

Slično razmišljaju i u Bajernu, jednom od sportskih simbola Nemačke.

– U Engleskoj privatni klubovi doživljavaju navijače kao potrošače. To je pogrešan pristup. Nama je svaki navijač važan pre svega zbog odanosti klubu i pomoći u želji da dođemo do rezultata. Navijač je tu da svojim srcem pomogne klubu, to je njegova suština.

Takođe, Bajern i Borusija imaju veoma jake fudbalske akademije. Debakl Nemačke na EURO 2000. naterao je Nemce da se okrenu sopstvenoj bazi, da ponovo domaći fudbaleri budu glavni u svojim klubovima, a u taj projekat uloženo je preko 100 miliona evra. I, zato sada glavne uloge u Bajernu i Borusiji igraju domaći fudbaleri – Filip Lam, Bastijan Švajnštajger, Toni Kros, Tomas Miler, Mario Gomez sa jedne, odnosno Mario Gece, Marko Rojs, Sven Bender, Mats Humels, Marsel Šmelcer sa druge strane.

– Nemački fudbal, vođen Nemcima, za nemačke navijače. To je tajna uspeha – poručuje Vacke.

Jednostavnije od toga ne može!

Author: Sportal.rs