Turci mogu da igraju LŠ

Evropska fudbalska unija (UEFA) dozvolila je turskim klubovima Fenerbahčeu i Trabzonsporu da učestvuju u Ligi šampiona, iako su funkcioneri oba kluba hapšeni u istrazi o korupciji.

– Ovo je složen slučaj. Prema informacijama koje smo dobili, zaključili smo da ne postoji ništa u pravilima i statutu UEFA na osnovu kojih bismo odbili ulazak bilo kom klubu koji je deo istrage u Turskoj – navodi se u saopštenju iz Niona, a prenosi Beta.

UEFA je tako prihvatila predlog Fudbalskog saveza Turske (TFF) da dozvoli učešće ovim klubovima u najprestižnijem klupskom fudbalskom takmičenju, uprkos brojnim tvrdnjama da su ekipe podmićivale i nameštale mečeve da bi došli do prva dva mesta u prvenstvu.

Trabzon će učestvovati u žrebu za treće kolo kvalifikacija, dok šampion Fenerbahče ima obezbeđen direktan plasman u fazu po grupama Lige šampiona.

TFF je juče odlučio da odloži pravne akcije prema klubovima dok se ne donesu sudske presude. Liga šampiona zahteva pisane garancije da klubovi nisu nameštali mečeve od 2007. godine.

Evropska kuća fudbala upozorila je, međutim, da klubovi mogu biti kažnjeni „čak i posle ulaska u takmičenja UEFA“.

– Odluka da se klub isključi iz takmičenja ili iz bilo kog drugog evropskog takmičenja na neki broj godina može biti doneta bilo kada ako se ispostavi da se klub kvalifikovao putem manipulacije ili korupcije – piše u saopštenju UEFA.

Navodi se i da UEFA pomno i svakodnevno prati situaciju i da je u stalnom kontaktu sa TFF-om po tom pitanju.

Tužioci su optužili desetine osumnjičenih, uključujući i predsednika Fenerbahčea, da je namestio 19 prvoligaških i drugoligaških utakmica. Predsednik Trabzonspora juče je priveden zbog ispitivanja.

Fenerbahče je osvojio titulu zahvaljujući boljoj gol-razlici, pošto je u završnici pobedio u 16 od poslednjih 17 utakmica. Bursaspor je bila treća, a da je TFF reagovao, mogla je da postane šampion i učestvuje u unosnoj Ligi šampiona.

Policija je privela u utorak još osumnjičenih, uključujući i dvojicu visokih funkcionera Bešiktaša.

Author: Sportal