Prva žena sudija u LŠ: Ne čitam ništa o sebi

Podeli:
Liga šampiona Stefani Frapart Juventus Alvaro Morata
REUTERS/Massimo Pinca

Velika je hrabrost kročiti u “muški svet” i još deliti pravdu muškarcima. Francuskinja Stefani Frapart ostaće upamćena kao prva dama koja je sudila mušku utakmicu Lige šampiona.

Bilo je to 2. decembra kad je delila pravdu Kristijanu Ronaldu i ostalim akterima meča između Juventusa i kijevskog Dinama. Utakmicu je ubedljivo dobila torinska “Stara dama” 3:0, ali je stvarni pobednik bila dama sa pištaljkom.

Njen uspeh sigurno je podstrek za mnoge devojke koje razmišljaju da poput Stefani uđu u “opasan” svet sudija. Teško je biti fudbalski arbiter, teško je svima ugoditi, a još ako žensko sudi muškarcima… To je stvarno podvig.

Stefani kaže da se od velikog pritiska i popularnosti brani – “samoizolacijom”.

Ženski sudija Stefani Frapart žena sudija
REUTERS/Phil Noble

Nemam društvene mreže. Nikad ne čitam novine o sebi. Napravila sam sopstveni balon. Znam da u fudbalu stalno komentarišu suđenje, ali pokušavam da sve to ignorišem. Više volim ovako,“ kaže 37. godišnja Stefani Frapart u intervjuu za BBC.

Frapart je predoređena da ruši tabue i ispisuje istoriju fudbala. Pre nego što je sudila prvi meč u Ligi šampiona ušla je u anale i kao prva žena koja je delila pravdu na nekom velikom takmičenju UEFA. Bilo je to u Superkupu Evrope 2019. kad su igrali Liverpul i Čelsi. Kasnije je sudila i Lesteru u Ligi Evrope.

„VAR je dobar, ispravlja velike greške“

Kao i svi učesnici u fudbalu i Frapart je morala da se prilagodi uvođenju VAR tehnologije. Francuskinja smatra to pozitivnim.

Sudimo kao i ranije, odluku donosimo na terenu, ali je dobro imati pomoć u slučaju da napravimo velike greške. Mislim da je VAR dobar za fudbal”.

Muškarcima sudi još od 2011.

U rodnoj Francuskoj odavno sudi muškarcima. Počela je sa trećom ligom još 2011. Tri godine kasnije delila je pravda u drugoj ligi, a od prošle godine debitovala je i u elitnoj Ligi 1 Francuske.

Ljubav prema “bubamari” stekla je i sama igrajući fudbal. Počela je sa deset godina. Danas je uzor mnogim devojčicama.

Mladi gledaju televiziju, pa znam da ako sam ovde na terenu mogu da vide da je to moguće. Ovo je prva stvar koja će nekim mladim devojkama pomoći da počnu da sude. Ali nikome ništa ne sugerišem, svako mora sam da odluči šta voli da radi”, kaže Stefani Frapart.

Na “svojoj teritoriji” je odavno u samom vrhu. Između ostalog, sudila je finale Svetskog prvenstva za žene između SAD i Holandije.

San je da jednog dana sudi na muškom Svetskom prvenstvu, možda već 2022. godine. Zašto da ne?

Komentari

Vaš komentar