UEFA kažnjava superligaše, trojka odbija dogovor

Podeli:
Aleksander Čeferin
Alexander Hassenstein/Getty Images

Prva runda pripala sukoba UEFA - Superliga pripala je evropskoj kući fudbala. I to prilično nadmoćno. Krovno telo evropskog fudbala želi da zacementira pobedu i odredila je packe koje će lupiti superligašima.

povezano

UEFA je uspela da „slomi kičmu“ većini „odmetnutih“ klubova. Sa njih devet, svih šest engleskih, Atletikom, Interom i Milanom postigla je sporazum po kojem će se oni odreći pet odsto prihoda od UEFA takmičenja naredne sezone (ta sredstva biće preusmerena na dečji, omladinski i „grassroots“ fudbal). Takođe su se obavezali da će, ukoliko ikada budu učestvovali u nekom takmičenju koje nije pod pokroviteljstvom UEFA, biće kažnjeni po 100 miliona evra, a po 50 miliona evra ukoliko budu učestvovali u nekoj sličnoj inicijativi.

Ipak, ovaj sporazum nisu prihvatila preostala tri kluba Real Madrid, Juventus i Barselona. I to će biti pravi test rešenosti UEFA, jer sada je za očekivati da ti klubovi moraju da pretrpe određene sankcije. Spekulisalo se da će to biti suspenzija iz Lige šampiona na naredne dve sezone, ali to je za sada samo spekulacija.